latinica  ћирилица
27/11/2019 |  17:21 ⇒ 17:24 | Autor: SRNA

Srpskoj listi svih deset poslaničkih rezervisanih mjesta

Centralna izborna Komisija samoproglašenog Kosova objavila je danas zvanične rezultate vanrednih pralamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji koji su održani 6. oktobra.
Srpska lista - Foto: RTRS
Srpska listaFoto: RTRS

Najviše glasova osvojilo je Samoopredjeljenje Aljbina Kurtija 26,27 odsto, slijedi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe 24,55 odsto, Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija 21,23 odsto, koalicija Alijansa za budućnost Kosova-Socijaldemokratska stranka /Ramuš Haradinaj-Špend Ahmeti/ 11,5 odsto i Alijansa za Novo Kosova NISMA /Bedžet Pacoli-Fatmir Limaj/ pet odsto.

Srpskoj listi pripalo je svih deset poslaničkih rezervisanih mjesta za srpsku zajednicu čime je postala peta po snazi politička parlamentarna partija na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik CIK-a Valjdete Daka rekla je na konferenciji za novinare da su konačni rezultati izbora zvanični jer više nema nijedne žalbe Izbornom panelu ili Ustavnom sudu Kosova.

Na osnovu broja osvojenih glasova nosilac liste Samoopredjeljenja Aljbin Kurti je u skladu sa Ustavom Kosova stekao pravo da bude mandatar za sastav nove privremene Vlade Kosova.