latinica  ћирилица
04/12/2019 |  19:27 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Da li je BiH spremna za prijem povratnika iz Sirije?

U subotu, 7. decembra, u BiH bi trebalo da stigne 24 povratnika iz Sirije, saopšteno je nakon sjednice Udarne grupe za borbu protiv terorizma.

Riječ je uglavnom o ženama i djeci, ali i muškarcima, čiji identitet još nije poznat. I dok ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić obećava da će imena povratnika sutra dostaviti MUP-u Srpske, eksperti smatraju da su BH bezbjednosne agencije napravile još jedan veliki propust.

Za razliku od ministra bezbjednosti BiH, predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić poručio je da je BiH spremna za prijem prve grupe povratnika iz Sirije. Dodao je da je riječ, uglavnom o ženama i djeci za koje je obezbijeđen smještaj u azilantskom centru u Delijašu, ali da će biti i muškaraca, potencijalnih učesnika borbenih dejstava.

- Što se tiče muškaraca, oni će biti tretirani u skladu sa važećim zakonom koji zabranjuje i kažnjava odlazak na strana ratišta i učestvovanje u stranim vojnim formacijama - naglasio je Zvizdić.

Sjednici je prisutvovao i predstavnik MUP-a Srpske, ali od kolega sa BH nivoa nije dobio mnogo korisnih informacija, prije svega one o identitetu povratnika. Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da ga je Dragan Mektić obavijestio da će imena povratnika MUP-u Srpske biti dostavljena sutra. Uvjerava da će samo državljani BiH moći ući u zemlju.

- Mi tražimo da se zna identitet tih lica, da se vidi jesu li oni državljani BiH. Ona lica, koja nisu državljani neće biti primljeni - poručio je Ćulum.

To se odnosi i na lica koja su imala državljanstvo BiH, pa ga se u međuvremenu odrekla, kaže Ćulum. Međutim, ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević sumnja da bi se u BiH mogli vratiti i neki važni ljudi iz lanca radikalnog islamizma, a da se to pokušava prikriti pričom da se vraćaju uglavnom žene i djeca. Nije, kaže, dovoljno saopštiti samo imena povratnika. Tvrdi da su institucije još jednom zakazale.

- Koja je organizacija radikalizovala, odvela i finansirala te slabo obrazovane i besperspektivne Bošnjake, ko brine o njima kad već ne brine država. To su dužni da odgovore, a ne samo puki identitet - naglasio je Galijašević.

Najveća prijetnja Bosni i Hercegovini nisu žene i djeca koji dolaze, nego ovakve institucije koje ne rade svoj posao, kaže Galijašević. Dodaje da su se u BiH već vratila mnoga opasna lica i da ona i dalje svakodnevno ulaze u zemlju pod maskom ilegalnih migracija, a da se, uprkos sve češćim upozorenjima iz međunarodnih krugova, BH bezbjednosne i obavještajne agencije vrlo malo i površno bave ovim problemom.