latinica  ћирилица
05/12/2019 |  12:42 | Autor: SRNA

Đurić: Prištinsko pravosuđe zvanično suspendovalo prava srpskog naroda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je, povodom presude Ivanu Todosijeviću na dvije godine zatvora zbog izjave o navodnom zločinu u Račku, da je prištinsko pravosuđe i zvanično danas suspendovalo sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na slobodu mišljenja i govora.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

- Svi smo mi Ivan Todosijević - poručio je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Đurić je istakao da to što je Todosijević izrekao smeta Prištini, jer njihova lažna država kao kula od karata počiva na lažima i prikrivanju zločina, i zato se panično plaše svakog glasa istine.

- Albanski šovinisti danas su i zvanično suspendovali sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na slobodu mišljenja i govora, osudivši Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog toga što je, na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća - naveo je Đurić.

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave u prištinskoj vladi Ivan Todosijević, koji je i funkcioner Srpske liste, osuđen je danas nepravosnažno na dvije godine zatvora, a presuda je izrečena na osnovu optužnice koja ga tereti za "podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku ili etničku mržnju, podjele ili netrpeljivost".

Optužnica protiv Todosijevića podignuta je zbog toga što je povodom 20 godina od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je povod za agresiju na Srbiju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

- A upravo su ti šiptarski teroristi, koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan-danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju - rekao je Todosijević.

Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne osjeća krivim, a njegov advokat Nebojša Vlajić zatražio je oslobađanje od optužbi.

Todosijević je na posljednjim izborima za kosovski parlament izabran za jednog od 10 poslanika Srpske liste.