latinica  ћирилица
05/12/2019 |  15:50 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Potvrđena optužnica protiv dva carinika iz Gradiške

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Hamdiju Nizandžića i Milana Špirića tereti da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

U optužnici je navedeno da je Nizandžić, putem posrednika, ponudio doušniku "Fanatikosu" uvoz robe komercijalnog karaktera iz Njemačke na carinsko područje BiH preko graničnog prelaza Gradiška bez sprovođenja odgovarajućeg postupka carinskog nadzora nad robom koja se uvozi i bez plaćanja propisanih uvoznih dadžbina, saopšteno je iz Suda BiH.

Optuženi su zajedno, 24. novembra prošle godine, na širem području Carinske ispostave Gradiška, i to Nizandžić u svojstvu saradnika-carinika, a Špirić kao viši stručni saradnik-vođa smjene, od prikrivenog istražioca zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 1.600 evra da bi nakon toga, u okviru svoje funkcije, propustili da sprovedu odgovarajući carinski postupak prema robi koja se uvozi.

U optužnici je navedeno da su oni na taj način, kao službena lica u institucijama BiH, zahtijevali i primili dar u vidu novca da u okviru svoje funkcije propuste da izvrše ono što bi morali.