latinica  ћирилица
09/12/2019 |  15:31 ⇒ 17:56 | Autor: SRNA

Cukut: Banjaluka nikada nije bila najzagađeniji grad u Evropi

Stručni saradnik za zaštitu životne sredine u banjalučkom Institutu za građevinarstvo Siniša Cukut izjavio je danas da Banjaluka nikada nije bila najzagađeniji grad u Evropi, te da i rezultati sadašnjih mjerenja kvaliteta vazduha, osim u rijetkim slučajevima, ne pokazuju velika prekoračenja u odnosu na dozvoljene vrijednosti.

Cukut je novinarima u Banjaluci rekao da je Institut za građevinarstvo akreditovana kuća koja vrši mjerenje kvaliteta vazduha za potrebe grada Banjaluka.

- Imamo tri stanice za mjerenje kvaliteta vazduha - u centru grada, te u naseljima Borik i Paprikovac. Redovno provodimo mjerenje u skladu sa referentnim metodama koje su propisane Zakonom o zaštiti kvaliteta vazduha. Na osnovu tih mjerenja redovno dostavljamo podatke o polutantima koji se odnose na sumpor dioksid, karbonate i azotine okside i do sada nismo zabilježili prekoračenja osim u subotu kada je evidentirano satno prekoračenje na azot dioksid - istakao je Cukut.

Prema njegovim riječima, vrijednosti iznad granice zabilježeni su kod lebdećih čestica u vazduhu, ali ta pojava nije bila česta i ispod je granice koja ja propisana zakonom.

- Ta mjerenja takođe radimo po akreditovanoj metodi koja je propisana zakonom na osnovu 24-časovne prosječne vrijednosti. Kada je riječ o lebdećoj čestici bilježimo prekogranične vrijednosti i u decembru smo u centru grada tu pojavu zabilježili 13 puta, na Paprikovcu deset, a u Boriku devet puta. Zakonom je dozvoljeno da lebdeće čestice u toku godine mogu 35 puta preći granične vrijednosti, ali za sada to nije pređeno - naglasio je Cukut.

On je istakao da je nepoznato po kojoj metodi su obavljena druga mjerenja čiji su rezultati plasirani u javnost, na kojim lokacijama su postavljeni mjerni uređaji i da li na njima postoje dominantni izvori zagađenja.

Prema njegovim riječima, dominantni uzroci zagađenja vazduha su veliki broj individualnih ložišta i saobraćaj.

- Kada su nepovoljni meteorološki uslovi, kao što su visok vazdušni pritisak, stvori se temperaturna inverzija, te zagađenja ostaju pri tlu i tada bilježimo povećanu koncentraciju - pojasnio je Cukut.