latinica  ћирилица
09/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:09 | Autor: RTS

Kako Srbija može do polufinala?

Ženska rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je drugu pobjedu u drugoj fazi Svjetskog prvenstva i zadržala šanse za plasman u polufinale. Za to je potrebno da savlada Dansku u posljednjem kolu, ali i da se poklope rezultati ostalih utakmica.
Rukometašice Srbije (foto: Rukometni savez Srbije) -
Rukometašice Srbije (foto: Rukometni savez Srbije)

Srpkinje su iznenadile Njemice – 29:28, pa mogu da se nadaju plasmanu među četiri najbolje selekcije na planeti. Ukoliko u tome ne uspiju, ostaje im borba za plasman od petog do osmog mjesta, a samo posljednje ne vodi u kvalifikacije za olimpijski turnir.

Pošto su "orlice" u drugu fazu ušle bez bodova, potrebno je mnogo sreće da bi se izabranice Ljubomira Obradovića plasirale u polufinale, odnosno da se poklope i drugi rezultati.

Prvi i osnovni uslov je da Srbija u srijedu savlada Dansku, ali to nije dovoljno.

Bez obzira na to što su prva na tabeli, Norvežanke nije obezbijedile plasman u polufinale, pa će im biti potreban bar bod u uduelu sa Njemačkom u srijedu. Srbiji bi više odgovaralo da Norvežanke trijumfuju i budu prve u grupi pred polufinale.

Treći uslov je možda i najvažniji – da Јužna Koreja savlada Holandiju. Ipak, to neće biti lako, pošto Holanđanke igraju odlično u Јapanu, a Korejkama nije neophodna borba za plasman od petog do osmog mjesta, pošto su već ranije obezbijedile učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Postoji i još jedna varijanta, ali malo izvjesna. Ukoliko Srbija i Danska igraju neriješeno, potrebno je da Norveška savlada NNjmačku, a Koreja Holandiju, pa bi i u tom slučaju srpske rukometašice mogle do polufinala.

Ukoliko se ne dokopa mejsta među četiri najbolje selekcije na turniru, Srbiju očekuje borba za plasman od petog do osmog mjesta, od kojih samo posljednje, osmo, ne donosi plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Plasman u polufinale bio bi ravan senzaciji, dok bi osvajanjem jednog od prvih sedam mjesta Srbija ostvarila osnovni cilj prije SP – šansu da se bore za Olimpijske igre u Tokiju.

Svjetsko prvenstvo – grupa 1:

prvo kolo:

Srbija – Јužna Koreja 36:33
Holandija – Njemačka 23:25
Norveška – Danska 22:19

drugo kolo:

Njemačka – Srbija 28:29
Danska – Holandija 27:24
Јužna Koreja – Norveška 25:36

treće kolo, srijeda 11. 12:

07.00 Holandija – Јužna Koreja
10.00 Srbija – Danska
12.30 Norveška – Njemačka

tabela:
1. Norveška 6
2. Njemačka 5
3. Holandija 4
4. Srbija 4
5. Danska 3
6. Јužna Koreja 2