latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Počela kampanja "Niti jedna čaša prije vožnje"

U Srpskoj je počela preventivna kampanja "Niti jedna čaša prije vožnje". Trajaće do kraja januara. Samo tokom prošle godine policija je izdala gotovo 35.000 prekršajnih naloga, i iz saobraćaja isključila više od 26.000 pijanih vozača.

Uhvatiti pravac i kontrolisati pokrete? Sa takozvanim pijanim naočarama nije lak posao. 

Tako bi izgledao ulazak u vozilo pod dejstvom alkohola. Koja čašica više vrlo često dovede do prevrtanja. Onima koji su isprobali simulatore danas je bilo smiješno. Zoran Vujin kaže – daleko je od toga. Imao je 26 godina kada je zbog tuđe nepažnje ostao invalid.

- Zbog udarca glavom u bočnu stranu automobila moja povreda je bila velika i prouzrokovala to da sam od tada pa do danas u kolicima - rekao je Vujin.

Vožnja pod uticajem alkohola jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća.

- U pogledu alkohola, 2017. godine to je bilo 12.700 sankcionisanih za alkohol, 2018. godine 15.503, a 2019. godine za 11 mjeseci 18.023 - izjavio je načelnik Јedinice za bezbjednost saobraćaja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske Goran Amidžić.

U 9.249 saobraćajnih nesreća, od početka godine, poginulo je 108, a teško povrijeđeno 525 lica. Bar 20 ih je poginulo zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

- Svaka, pa i najmanja količina alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode. Čak i onih 0.5% u krvi čini nas nebezbjednim učesnicima u saobraćaju i predstavlja dva puta veći rizik od nastanka saobraćajne nesreće u odnosu da nismo konzumirali alkohol - naglasio je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

- I mi treba da ponavljamo stalno kako ne treba piti, i ako već popijemo, onda treba da uzmemo taksi ili da nas neko drugi odveze - istakla je pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić.

Sve učesnike i vozila u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj, Auto-moto savez besplatno prevozi sa lica mjesta.

- Molimo Boga da nam ne dođe nijedan poziv zbog toga, nego samo za informacije o stanju na putevima - izjavio je generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić.

Karavan sa simulatorima do kraja januara obići će 25 lokalnih zajednica u Srpskoj, sa jednom porukom – niti jedna čaša prije vožnje.