latinica  ћирилица
09/01/2020 |  10:50 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Ne umanjivati stečena prava korisnika bez obzira na prebivalište

Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara obavijestilo je Prijedorčanina Lazara Gvozdenovića da je pokrenulo postupak za zaključivanje novog sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Crne Gore i da je jedan od prijedloga da nadležni nosilac davanja korisniku u cijelosti isplaćuje pravo i dok boravi u drugoj zemlji ugovornici.
Penzioneri - Foto: RTRS
PenzioneriFoto: RTRS

- Ukoliko crnogorska strana prihvati naš prijedlog, biće ugrađen u novi sporazum o socijalnom osiguranju između dvije zemlje. Napominjemo da u ovom trenutku nismo u mogućnosti dati vremenski okvir za zaključivanje novog sporazuma - navedeno je u dopisu koji je Ministarstvo dostavilo Gvozdenoviću.

Gimnazijski profesor u penziji Gvozdenović, u svojstvu člana porodice oštećenog, se ovom ministarstvu i brojnim drugim institucijama u BiH i Crnoj Gori, koje su nadležne za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ i zaštitu ljudskih prava, obratio sa prijedlogom za izmjenu ili za brisanje stava 4 člana 5 Sporazuma BiH i Savezne Republike Јugoslavije o socijalnom osiguranju koji se odnosi na isplatu najniže penzije korisniku sa prebivalištem u drugoj zemlji ugovornici.

Prema njegovim riječima, primjena spornog člana međunarodnog ugovora iz 2003. zajedno sa stavom 3 člana 100 Zakona o PIO Crne Gore, smanjuje stečena prava korisnika penzija i invalidnina koji promijene prebivalište u Crnoj Gori onim u BiH, a ne i onih koji borave u trećim zemljama.

- Iz zakonskih odredaba zemalja ugovornica vidljivo je da se ponašaju recipročno i fondovi PIO iz BiH prema svojim korisnicima koji prebivaju u Crnoj Gori - naveo je profesor Gvozdenović u dopisu koji je nakon pozitivnog odgovora Ministarstva civilnih poslova uputio o ombudsmanima u BiH i Crnoj Gori, kao i Savjetu Ervope.

On zastupa člana svoje porodice koji je u januaru prošle godine dobio dopis Fonda PIO Crne Gore po kojem mu je penzija smanjena 8. marta 2018. godine i po kojem je to smanjenje trebalo da teče od 1. aprila 2005. od kada korisnik više nema prebivalište u Crnoj Gori, nego u BiH, te se retroaktivnom primjenom za proteklih 13 godina korisnik tereti da je neosnovano primio 3.483,88 evra i da taj novac mora vratiti.

Gvozdenović je Srni rekao da od tada traje njegova pravna borba da dokaže da se spornim odredbama krše i Evropska konvencija o zaštiti ljudsih prava i ustavi Crne Gore i BiH kojima se garantuje ravnopravnost korisnika nezavisno od izbora mjesta prebivališta.

On je naveo da mnogi korisnici ni ne znaju za umanjenje primanja jer odmah po sticanju prava promijene prebivalište, a za umanjenje saznaju samo oni koji određeni period primaju penzije i invalidnine gdje su ih i stekli, a potom promijene prebivalište iz Crne Gore u BiH ili obratno.

- Tada se suoče sa smanjenjem stečenog prava koje ide i do 15 odsto - ukazao je Gvozdenović.