latinica  ћирилица
09/01/2020 |  15:39 | Autor: SRNA

Biković: Podvig boraca Srpske obavezuje srpski narod na jedinstvo (VIDEO)

Dramski umjetnik iz Srbije Miloš Biković rekao je danas u Banjaluci da su borci Republike Srpske učinili podvig dajući svoje živote za slobodu i istinu i doprinijeli vaskrsenju cijelog srpskog naroda.
Miloš Biković-Dan Republike Srpske - Foto: RTRS
Miloš Biković-Dan Republike SrpskeFoto: RTRS

Biković je istakao da taj podvig obavezuje srpski narod na jedinstvo, te danas sa Srbima iz Republike Srpske slave ne samo Srbi iz Beograda, Novog Sada, Vršca, Niša, nego i iz Moskve, Čikaga, Beča, Sidneje i svih drugih mjesta u kojima žive.

- Braneći Srpsku, vi ste branili srpstvo, a braneći Kosovo i Metohiju, te Srpsku crkvu u Crnoj Gori ne branimo crkvena zdanja, nego svoj integritet, pravo na život, branimo svoj duh - rekao je Biković obraćajući se gostima u Banjaluci na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Republike.

On je rekao i da je skupa bila istorija srpskog naroda, da bi se sada tek tako predala i tek tako zaboravila.

- Biti Srbin nikada nije bilo lako, a danas je kao nikada do sada jasno da se srpski narod nalazi na braniku pravoslavlja - rekao je Biković.

Prema njegovim riječima, snagu da stoji na braniku pravoslavlja, srpskom narodu daje duh svetosavlja, koji se osim liturgijom njeguje i kulturom.

- Kada napustimo duh svetosavlja, mi se gušimo u dekadenciji i primitivizmu i korupciji. Bez tog duha, njegovanog duhovnošću i kulturom, mi kao i da ne ličimo na Srbe. Taj duh nije rezervisan samo za pravoslavne Srbe, nego i za našu braću muslimane, katolike i Јevreje, kao i za sve one koji u miru i ljubavi žele sa nama komad neba - rekao je Biković.

On je istakao značaj održavanja sjećanja na život i rad Svetog Save, koji je, kao i mnogi mladi danas koji odlaze iz svoje zemlje u potrazi za znanjem ili materijalnim statusom, otišao iz Srbije u Svetu Goru, ali se uvijek vraćao u otačastvo, izdižući Srpsku crkvu na viši nivo, dok joj nije obezbijedio i samostalnost.

Biković je napomenuo da danas svetosavski duh osvjetljava otačastvo koje Srbi nose sa sobom u svim seobama i odlascima, da bi ga sačuvali i da bi mu se mogli vraćati, te obnavljati i njega i sebe.

- Ugrađen je taj duh i u temelje Republike Srpske, jer svetosavlje je uporište našeg identiteta - rekao je Biković.

On je napomenuo da Srbi rasijani po svijetu mogu da budu velika prijetnja za opstanak srpskog naroda, ali i njegova snaga.

- Ako razvijemo platformu i omogućimo tim ljudima da doprinesu svojoj zemlji, te da u njima razvijemo stvaralački i državotvorni duh, upravo to može biti naša prednost u njihovom odlasku. Ono što treba da im pružimo je duševna hrana – kultura - rekao je Biković.