latinica  ћирилица
09/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Patrijarh Irinej: Dan Republike radost svih Srba, ma gdje se nalazili (FOTO)

Na Dan Republike, povodom Svetog Arhiđakona Stefana, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, Svetu arhijerejsku liturgiju predvodio je patrijarh Irinej, uz sasluženje episkopa banjalučkog Јefrema, zvorničko – tuzlanskog Fotija, bihaćko – petrovačkog Sergija i zahumsko – hercegovačkog Dimitrija.

Zvona hrama Hrista Spasitelja oglasila su dolazak patrijarha srpskog i arhijereja.

Vjerni narod sabrao se da dočeka svog patrijarha, ali i da uputi molitve za Republiku Srpsku.

Anketirani građani i vjernici saglasni su u ocjeni da Republika Srpska treba da živi i postoji, kao i u tome da ona predstavlja simbol slobode za sve stanovnike koji žive u njoj. Ocjenjuju da će rođendan Srpska proslaljati stoljećima.

Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja (Foto: RTRS)

Tokom Svete liturgije osveštani su slavsko žito i kolač, a arhijereji su uputili molitvene želje za dugovječnost i napredak Republike Srpske.

- Pokušavaju da nam ospore i Republiku i slavu. Očigledno nas ne poznaju! Srbi posljednje što bi dali i što bi mogli dati to je njihova krsna slava - naglasio je episkop banjalučki Јefrem.

Patrijarh srpski Irinej poželio je blagoslovenu Republiku Srpsku. Rekao je da sa Srpskom i cijelo srpstvo slavi božansku i apostolsku pobjedu i ponovio da nas sve ruka Gospodnja vodi i rukovodi.

Republika Srpska će trajati, jer je njeno postojanje duboko utkano u dušu svih Srba, ma gdje oni živjeli, ali i na žrtvi njenih najboljih sinova, poručeno je u Hramu Hrista Spasitelja.