latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:27 ⇒ 09:28 | Autor: SRNA

Kovačević: Novi pravilnik VSTS-a neće riješiti problem

Novi Pravilnik o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužilaca, koji je usvojio Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH, još nije upućen na razmatranje Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, ali postoji bojazan da problem ni ovaj put neće biti riješen, rekao je direktor ove agencije Petar Kovačević.
Petar Kovačević - Foto: SRNA
Petar KovačevićFoto: SRNA

Kovačević je istakao da izbacivanje riječi "disbalans" i "provjera disbalansa" iz Pravilnika, te ubacivanje termina "provjera tačnosti podataka" ne mijenja suštinu sudske presude i onoga na šta je Agencija ukazivala.

- Agencija ne spori legitimni interes BiH da ovo uredi, ali to mora biti na zakonit način. Ne možete praviti dobru stvar protivzakonito samo zato što postoji goruća potreba jer je riječ o pravosuđu - rekao je Kovačević za portal Kliks.

On je podsjetio da je Agencija još 2013. godine ukazivala na to da se moraju riješiti pitanja u vezi sa imovinskim kartonima političara, državnih službenika, sudija i tužilaca.

- Mi smo tada predlagali da bi sve to trebalo da se nađe na jednom mjestu i da se za to zaduži Agencija za borbu protiv korupcije. Ovakvim palijativnim rješenjima, nepotpunim, privremenim se neće doći do rješenja - rekao je Kovačević.

On je pojasnio da VSTS ima pravo da traži finansijske izvještaje i da to niko nije osporio, ali da se moraju ispuniti ostali principi i da se moraju ti podaci prikupljati u mjeri koja je potrebna za tu svrhu.

- To se, između ostalog, odnosi na sprečavanje sukoba interesa u smislu obavljanja određenih dužnosti. Ovdje je fokus stavljen na imovinu, a ne na dužnosti. Sad nema kakvih angažmana sudija i tužilaca nema i gdje ih sve nema - rekao je Kovačević.

On je naveo da bi trebalo da se definiše da, na primjer, nosioci pravosudnih funkcija ne mogu biti članovi pravosudnih komisija ili obavljati funkcije u fudbalskom savezu, odnosno sve što predstavlja potencijalnu smetnju nepristrasnosti.

Kovačević je naveo da je poenta da nosioci pravosudnih funkcija ne mogu ostati u sukobu interesa.

- Oni su do sada imali pravo da prikupljaju podatke sudija i tužilaca, ali ne može biti svrha da se podaci prikupe i zaključaju u nekom ormaru i da se povlače kad nekom zatrebaju - rekao je Kovačević.