latinica  ћирилица
10/02/2020 |  17:48 ⇒ 25/02/2020 | 12:09 | Autor: SRNA

Košarac: Nadležne službe da provjeravaju robu iz Kine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je spoljnotrgovinsko poslovanje BiH sa Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je, komentarišući spoljnotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao novinarima da je riječ o veoma značajnom spoljnotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH.

Ističući da će biti sačinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informisani da je dug period transporta tih proizvoda i da oni ne mogu imati efekte na zdravlje stanovništva.

- Pratićemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi spoljnotrgovinski promet sa Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz kompanija različitih sektora - dodao je Košarac.

Što se tiče zdravstvene zaštite, kako je rekao Košarac, nadležne agencije će morati da rade u skladu sa standardima i da provjeravaju svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba izjavio je danas novinarima da Kancelarija prati situaciju u vezi sa virusom korona i da za sada nema pokazatelja da su potrebne dodatne mjere.

- Činjenica je da još ni Svjetska zdravstvena organizacija nije načisto, vidite da se svako malo pojavi neka nova informacija ko bi mogao biti prenosnik, uglavnom, pratimo situaciju i sve ćemo uraditi da ne dođe do unosa u našu zemlju - dodao je Kalaba.

Govoreći o afričkoj kugi svinja, koja se nedavno pojavila i u Srbiji, Kalaba je rekao da Kancelarija donosi u skladu sa evropskim preporukama uputstva o zabrani živih životinja i proizvoda od životinjskog porijekla ako se pojavi neka bolest.

- Iz Srbije se sada može uvoziti sva roba životinjskog porijekla, odnosno proizvodi od svinja koji su obrađeni na najmanje 80 stepeni Celzijusovih i konzerve. Mi ćemo tu zabranu držati do momenta dok ne budemo sigurni da nećemo unijeti bolest u zemlju - dodao je on.

Prema njegovim riječima, Kancelarija za veterinarstvo BiH procjenjuje rizike stalno i donosi nove odluke u vezi s tim.