latinica  ћирилица
19/02/2020 |  17:40 | Autor: SRNA

Ambasada SAD bez komentara o definisanju granične linije

Iz Ambasade SAD u BiH danas su saopštili da ne mogu komentarisati pitanja koja se odnose na definisanje granične linije među entitetima.
Ambasada SAD u BiH - Foto: ilustracija
Ambasada SAD u BiHFoto: ilustracija

- Ambasada SAD ne može komentarisati pitanje na koje se referišete - navedeno je u odgovoru Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD na pitanje Srne da prokomentarišu izjavu premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji je poručio da FBiH neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se odnose na definisanje granične linije među entitetima.

Iz Ambasade SAD nisu odgovorili ni na pitanje da li će eventualno biti nekih sankcija prema federalnim političarima zbog neizvršavanja ove dejtonske obaveze u skladu sa Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Zatražena je i informacija da li će Ambasada SAD staviti u funkciju tlocrt kako bi bila definisana međuentitetska linija.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je juče da FBiH nije, niti će ikada učestvovati u bilo kakvim razgovorima koji se tiču entitetske linije.

U skladu s Aneksom dva Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH Federacija BiH, Republika Srpska i BiH imaju obavezu uspostaviti zajedničku komisiju koja treba da sastavi dogovoreni dokument koji sadrži precizan tehnički opis međuentitetske linije razgraničenja, rečeno je Srni u NATO štabu Sarajevo.

Dejtonskim mirovnim sporazumom je utvrđeno da je omjer teritorija između FBiH i Srpske 51 prema 49 odsto. Međuentitetska linija razgraničenja je dužine 1.150 kilometara i zahvata 42 opštine Republike Srpske, a cijepa tačno 279 katastarskih opština, prolazi i kroz 520 kilometara privatnih posjeda.