latinica  ћирилица
29/02/2020 |  19:41 ⇒ 01/03/2020 | 08:11 | Autor: RTRS

SZO podigla stepen opasnosti i širenja virusa korona na "vrlo visok"

Svjetska zdravstvena organizacija podigla je stepen opasnosti i širenja virusa korona na "vrlo visok". U Italiji je broj zaraženih povećan na 1.128, 29 lica je preminulo, a 50 se izliječilo, objavile su vlasti.

U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona. U BiH, pod nadzorom se nalazi 113 osoba, 76 u Srpskoj, 37 u FBiH.

Deset osoba koje su putovale u zemlje u kojima je potvrđen virus korona, već se javilo epidemiolozoma i svi testovi su bili negativni.

Epidemiolog Јela Aćimović, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, istakla je da je najbitnije da se osobe telefonom jave epidemiologu da bi dobile uputstva.

- Ako dobiju nekakve simptome nakon puta, da ostanu kod kuće i telefonom se jave ili porodičnom ljekaru ili u Hitnu pomoć - rekla je Aćimovićeva.

Ista je slika u cijeloj BiH. Pod nadzorom je 113 osoba, ali virus nije potvrđen ni u jednom slučaju. Pulmolog Univerzitetske dječije klinike u Beogradu, Branimir Nestorović, kaže da zvanični podaci iz Kine govore da je epidemija u slabljenju. Veća je smtrtnost, ponavlja, u slučaju sezonskog gripa, nego virusa korona.

- Smrtnost je, sveukupno, oko 1,2 odsto, ali to je lažna cifra, zato što je kod djece nula, kod mladih žena nula, kod mladih muškaraca vrlo niska, a 14 odsto kod starijih. Kada se to sabere, to je 1,2 odsto, dok je kod gripa oko 2 odsto - rekao je doktor Nestorović.

Pomama za maskama, kažu stručnjaci, nije opravdana jer one ne štite od zaraze. Treba se pridržavati opštih higijenskih preporuka i konzumirati više svježeg voća i povrća.

- Mnogo češće prati ruke, 20 sekundi. One osobe koje imaju respiratorne simptome treba da se što manje kreću među  drugim ljudima da ne bi prenosili virozu. Kada kašlju i kišu, trebalo bi da spriječe da dolazi u okolinu korištenjem maramica - pojasnila je epidemiolog.

Simptomi virusa korona i sezonskog gripa gotovo su isti, pa podatak o boravku na područjima na kojima je potvrđen virus korona čini razliku.

- Pazite, Vuhan ima 11 miliona stanovnika. Razboljelo se 80 000. stanovnika, da nema testa, niko ne bi primijetio. U Beogradu je bila epidemija gripa, pola djece nije išlo u školu, sva odjeljenja desetkovana. Pa? Pa, ništa. Ali to je grip, to znamo šta je - kaže pulmolog Nestorović.

Situacija u BiH prati se duže od mjesec dana. Nijedan sumnjiv slučaj nije se pokazao kao virus korona. Pod zdravstvenim nadzorom je 113 osoba - 76 u Srpskoj, 37 u FBiH, jer su bile na području zemalja u kojima je virus korona aktivan.