latinica  ћирилица
29/02/2020 |  21:41 ⇒ 01/03/2020 | 08:11 | Autor: SRNA

Dendijas traži vanredan sastanak ministara spoljnih poslova EU

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas zatražio je večeras od visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozepa Borelja vanredan sastanak Savjeta za spoljne poslove bloka, piše Katimerini.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Dendijas je danas razgovarao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom, bugarske Ekaterinom Zaharijevom, ministrom spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom i Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Razgovarali su o jačanju migrantske krize i povećanju broja migranata koji u talasima pristižu iz Turske nakon odluke Ankare da otvori granice i pusti migrante prema EU.

Evropski zvaničnici izrazili su podršku naporima Grčke i Bugarske da zaštite svoje granice sa Turskom.

Iz kancelarija predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela navodi se da je u posljednjih nekoliko dana Mišel razgovarao sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom i premijer Bugarske Bojkom Borisovim o migrantima.

U saopštenju se ističe da je EU aktivno angažovana u smislu poštovanja sporazuma Turska-EU i da podržava Grčku i Bugarsku u zaštiti spoljnih granica bloka.

Sa druge strane, turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu oštro je reagovao na Dendijasovu objavu na Tviteru koji je rekao da je odgovor Grčke bio uzdržan i da je "poštovanje međunarodnog prava jače od bilo kakve delikvencije".

- Pogledajte samo ko drži lekcije iz međunarodnog prava! Oni bez stida i srama bacaju suzavac na hiljade nevinih ljudi pred svojim vratima. Mi nismo obavezni da zaustavimo ljude da izađu iz naše zemlje ali je Grčka dužna da ih tretira kao ljudska bića - napisao je Čavušoglu.

Izvori u grčkoj policiji rekli su da su migranti večeras bacili najmanje 20 kanistera suzavca preko granice. Prema natpisima na kanisterima vidljivo je da pripadaju ili su pripadali turskoj policiji, piše Katimerini.