latinica  ћирилица
01/04/2020 |  14:24 ⇒ 14:39 | Autor: SRNA

FBiH: Zdravstvene ustanove nemaju rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti (FOTO)

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo primilo je akt federalnog Ministarstva zdravstva u kojem je navedeno da nijedna zdravstvena ustanova u Federaciji BiH nema rješenje za obavljanje mikrobiološke djelatnosti, laboratorijske izolacije i identifikacije uzročnika zaraznih bolesti, a samim tim i za testiranje na virus korona.

Takva rješenja, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, izdaje ministar zdravstva FBiH.

Stoga su iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo pozvali sve javne i privatne zdravstvene ustanove sa područja Kantona Sarajevo, koje obavljaju laboratorijsku dijagnostiku da Ministarstvu zdravstva dostave dokumentaciju za verifikaciju mikrobiološke djelatnosti, prenosi portal Kliks.

Kanton Sarajevo

Ova informacija je naročito zanimljiva u kontekstu epidemije virusa korona i konstantnog testiranja uzoraka na Kovid-19.

Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo naglašavaju da je potrebno izvršiti verifikaciju i izdati rješenja da bi se rad zdravstvenih ustanova u FBiH uveo u zakonske okvire.

Koliko će taj proces verifikacije trajati i zašto je Ministarstvo zdravstva FBiH tek sada izašlo sa ovom informacijom za sada nije poznato, te potvrđuje apsurdnost cijelog sistema, napominje isti izvor.

U FBiH do sada je potvrđeno 200 slučajeva zaraze virusom korona.