latinica  ћирилица
06/04/2020 |  10:16 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Evropska solidarnost nije jednosmjerna ulica

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas i ministar finansija Olaf Šolc pozvali su danas na zajedničke mjere EU u borbi protiv virusa korona.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Članice EU spore se oko toga koliko fiskalnih sredstava treba upotrijebiti radi ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije virusa korona, a evropski ministri finansija sutra će ponovo razgovarati o ovom pitanju.

U članku objavljenom u nekoliko evropskih listova, Mas i Šolc su naveli da bi zajedničke inicijative EU, poput kriznog fonda Evropski mehanizam stabilnosti i Evropske investicione banke, mogli biti iskorišteni za ublažavanje uticaja pandemije.

Međutim, ministri nisu pominjali takozvane akcije korona koje je njemačka administracija do sada odbijala.

Italija, Španija i Francuska su pozivale na uvođenje instrumenta kolektivnog zaduživanja, što bi im moglo omogućiti da dobiju svjež novac od investitora pod značajno pogodnijim uslovima.

- Evropska solidarnost nije jednosmjerna ulica, već polisa životnog osiguranja našeg kontinenta. Zajednički je zadatak Evrope da iskoristi postojeće programe, popuni praznine i proširi bezbjednosnu mrežu za sve članice kojima je potrebna podrška - navode ministri u članku.

Prema pisanju ministara, to bi za Italiju značilo injekciju svježeg kapitala od 39 milijardi evra, a za Španiju 28 milijardi evra.

Ministri podržavaju ideju "panevropskog garantnog fonda" koji bi pružio likvidnost manjim i srednjim preduzećima, te finansijsku podršku kroz inicijativu "Podrška ublažavanju rizika od nezaposlenosti u vanrednim okolnostima"/SURE/ koju je Evropska komisija predložila prošle sedmice.