latinica  ћирилица
07/04/2020 |  13:19 ⇒ 13:20 | Autor: SRNA

ŽRS: Od nadležnih institucija traži se tumačenje termina "rad od kuće"

Svi zaposleni u "Željeznicama Republike Srpske" čiji rad ne ugrožava njihovo zdravlje ostaće na svojim radnim mjestima i neće biti upućeni na plaćeno odsustvo, od nadležnih republičkih institucija traži se da protumače odrednicu "rad od kuće", a tri izabrana sindikalna predstavnika biće direktno uključena u proces organizacionog restrukturisanja, zaključeno je danas na sastanku Uprave i sindikalnih organizacija u ovom preduzeću.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Uprave "Željeznica" saopšteno je da su zaključci doneseni na radnom sastanku sa predsjednicima reprezentativnih sindikata u ovoj kompaniji, sa ciljem njihovog upoznavanja sa preduzetim mjerama na zaštiti zaposlenih u vanrednim uslovima rada izazvanim virusom korona, kao i o nastavku restrukturisanja preduzeća.

U skladu sa preporukama nadležnih republičkih institucija, zaposlenima je naloženo da u trenutnoj vanrednoj situaciji u cilju lične i opšte zaštite iskoriste mogućnosti korištenja neiskorištenih godišnjih odmora iz 2019/2020. godine.

Iz ove kompanije navode da, u skladu sa prvim zaključkom, svi zaposleni koji mogu biti raspoređeni u dijelu svojih organizacionih jedinica, a da ne ugrožavaju ličnu zdravstvenu bezbjednost u okviru odvijanja procesa rada po mjerama koje su propisane od Republičkog štaba za vanredne situacije, ostaju na svojim radnim mjestima i ne upućuju se na plaćeno odsustvo.

Zaposleni kojima je određena mjera obavezne izolacije koriste bolovanje.

U okviru predviđenih mjera, neposredni rukovodioci u "Željeznicama" direktno su odgovorni za zaštitu zdravlja zaposlenih.

- Uprava "Željeznica" će razmotriti mogućnosti za zaposlene koji su zbog ukidanja putničkog saobraćaja trenutno bez radnih zadataka da nakon iskorištene mogućnosti korištenja godišnjih odmora, a prije slanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa stručnom spremom koju posjeduju budu preraspoređeni na druge poslove koje mogu da obavljaju - navodi se u saopštenju.

Iz "Željeznica" poručuju da će se, tek kada se iscrpe sve predviđene mjere, utvrditi koji broj radnika će biti upućen na plaćeno odsustvo, kao i odluka u kom procentu će biti isplaćena plata zaposlenima koji u vanrednim uslovima idu na plaćeno odsustvo.

Zaključak o plaćenom odsustvu definisao je sistem rotacije koji će biti primijenjen na sve zaposlene, kako ne bi dolazilo do diskriminacije radnika.

Prema drugom zaključku, Uprava "Željeznica Republike Srpske" i predsjednici reprezentativnih sindikata uputiće resornom Ministarstvu saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske i Republičkom štabu za vanredne situacije zahtjev za dostavljanje tumačenja termina "rad od kuće" kako bi se u skladu sa preciznim uputstvima moglo pristupiti ovoj mjeri, te određenom broju radnika omogućilo ovakav način rada sa preciznim uputstvima u okviru obaveza i izvršavanja radnih zadataka.

Na osnovu trećeg zaključka u okviru aktivnosti koje se sprovode na pripremi organizacionog restrukturisanja "Željeznica" sindikalne organizacije dostaviće imena tri izabrana sindikalna predstavnika koji će direktno biti uključeni u odvijanje ovog procesa, u smislu praćenja aktivnosti projekta na pripremi nove organizacije preduzeća kako bi o svemu biti blagovremeno informisani.

Na sastanku je konstatovano da u "Željeznicama" među zaposlenima nema pozitivnih na virus korona, dok se nekoliko radnika nalazi u obaveznoj izolaciji u koju su upućeni od nadležnih zdravstvenih službi.

Razgovarano je i o isplati martovske plate, te procesu rada u okviru funkcionisanja željeznickog teretnog saobraćaja u novonastalim uslovima.

- Naredni sastanak uprave "Željeznica" i sindikalnih predstavnika na kome će biti dogovarane dalje aktivnosti zakazan je za period nakon 20. aprila - navodi se u saopštenju.