latinica  ћирилица
10/04/2020 |  16:24 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Federalni štab civilne zaštite: Nema zabrane kretanja tokom vikenda

Federalni štab civilne zaštite u Sarajevu na današnjoj sjednici nije donio naredbu o zabrani kretanja građanima tokom vikenda, iako je ovu mjeru predložilo federalno Ministarstvo zdravstva.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Prema naredbi Federalnog štaba, poljoprivrednu djelatnost na prostoru Federacije BiH mogu nesmetano da obavljaju poljoprivredni proizvođači koji vrše proljećnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te da vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda.

Oni su izuzeti iz ranije donesenih naredbi, kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH razmatrane su dodatne mjere s ciljem očuvanja radnih mjesta, a na bazi inicijative koju je uputilo Udruženje poslodavaca FBiH u kojoj su predložene izmjene Zakona o radu i drugih propisa.

Cilj ovih izmjena jeste omogućiti poslodavcima da primjenjuju naredbe kriznih štabova bez kršenja Zakona o radu, kao i prilagođavanje poslovanja tokom stanja prirodne nesreće proglašenog od Vlade FBiH, a kojeg ovaj zakon u sadašnjem obliku ne poznaje.

Predložene izmjene imaju za cilj da omoguće poslodavcima i radnicima  fleksibilniji način upućivanja na godišnji odmor, utvrđivanja radnog vremena, preraspodjele radnog vremena tokom sedmice, korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva, takozvanog rada od kuće, a sve s ciljem očuvanja radnih mjesta, saopšteno je iz Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i sanaciju posljedica pandemije u FBiH.