latinica  ћирилица
17/04/2020 |  16:13 ⇒ 16:18 | Autor: SRNA

Linta: Migrantski centar u srpskom selu - antisrpsko djelovanje

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta smatra da izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa, u Federaciji BiH, predstavlja jedan od brojnih primjera antisrpskog djelovanja bošnjačke vlasti.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je ponovo pozvao Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara uputi snažan protest da je neprihvatljivo da se u srpskim selima i naseljima u FBiH formiraju migrantski centri.

On je ocijenio da bošnjačka vlast na taj način nastavlja da na najgrublji način krši Aneks sedam Dejtonskog sporazuma koji se odnosi na povratak i integraciju stanovništva koje je protjerano tokom rata.

- Јasno je da Vlada Unsko-Sanskog kantona na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem nije sama donijela provokativnu odluku da u selu Lipa postavi 50 šatora sa 200 kreveta i pratećom opremom i da ubrzo naseli migrante - naveo je Linta u saopštenju.

Prema njegovim riječima, glavni kreatori navedene odluke su političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice koji zastupa bošnjačke interese.

Brojne činjenice, napomnje Linta, potvrđuju da će kantonalna vlast u narednom periodu nastaviti da povećava kapacitete migrantskog centra u selu Lipa s jedne strane i da će osnivati nove migrantske centre u drugim srpskim selima i naseljima na području Unsko–sanskog kantona.

- To samo potvrđuje namjeru bošnjačkih vlasti da protjeraju malobrojne srpske povratnike, cementiraju etničko čišćenje Srba koji su protjerani sa svojih vjekovnih područja i da uzurpiraju i otmu srpsku zemlju - ocijenio je on.

Linta je naveo da je dobro poznato da su Srbi u FBiH svedeni na statističku grešku i da federalna i kantonalne vlasti vode, faktički od završetka rata, politiku diskriminacije preostalih Srba u tom entitetu.

- Vrhunsko je licemjerje da kantonalna vlast sa sjedištem u Bihaću koristi pandemiju korona virusa i da krene u realizaciju ovog antisrpskog projekta na području Unsko-sanskog kantona uprkos snažnom protivljenju srpske strane - istakao je Linta u saopštenju.

Vlasti Unsko-sanskog kantona i Bihaća iskoristile su trenutnu vanrednu situaciju izazvanu epidemijom virusa korona u BiH i, uprkos protivenju srpske strane, sagradile su migrantski centar na oko 200 metara od Srpske pravoslavne crkve u selu Lipa.

Srpsko selo Lipa pripada Bihaću, a nalazi se na oko 25 kilometara od Bosanskog Petrovca.