latinica  ћирилица
21/04/2020 |  10:27 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Apel Dodiku za pomoć u zaustavljanju velikobošnjačke politike

 Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH  uputio je danas apel srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodik za pomoć u zaustavljanju velikobošnjačke politike i izgradnje migrantskog centra na prostoru srpskog sela Lipa, kod Bihaća.
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH - Foto: SRNA
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiHFoto: SRNA

- Ovim putem Vas molimo da nam pomognete u suprotstavljanju aktivnostima koje sprovode organi FBiH, organi Unsko-sanskog kantona i grada Bihaća, velikobošnjački unitaristi i šovinisti, a sprovode aktivnosti zapisane u Islamskoj deklaraciji, aktima Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, i zaključcima Kruga 99, sve radi ostvarivanja ciljeva velikobošnjačke ideje o stvaranju države `jedan čovjek - jedan glas`, države samo za Bošnjake - navodi se u pismu Odbora upućenom Dodiku.

U pismu se podsjeća da su vlasti grada Bihaća i USK u momentu proglašenja vanredne situacije u Republici Srpskoj i FBiH donijeli odluku da na prostoru srpskog sela Lipa, u dubini homogene srpske teritorije, izgrade migrantski centar za migrante iz Azije i Afrike.

- Svo vrijeme smo upozoravali na namjere Bošnjaka, ali u stanju svjetske pandemije, zabrane kretanja i zabrana okupljanja nismo uspjeli da zaustavimo igradnju migrantskog centra - ističu iz Odbora za zaštitu Srba u FBiH i navode da se selo Lipa nalazi na granici između opština Bihać i Bosanski Petrovac.

U pismu se dodaje da srpski narod iz tog kraja sa nevjericom gleda naseljavanje migranata.

- Potrebna je vaša pomoć, čovjeka koji ima najveće povjerenje srpskog naroda ukazano na izborima u Republici Srpskoj, a vi ste predsjednik i političke partije koja je apsolutno dominantna kod Srba u Federaciji. Molimo vas da se zajedno suprotstavimo težnjama velikobošnjake politike da potpuno unište srpsku zajednicu u ovim homogenim srpskim sredinama - zaključuje se u pismu srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Iz Međunarodne organizacije za migracije saopšteno je da je kamp u selu Lipa spreman za šatorski prihvat do 1.000 migranata. Nakon inicijalnog finansiranja iz budžeta grada Bihaća, EU je, uz učešće USAID-a, pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacionog dijela kampa.