latinica  ћирилица
19/05/2020 |  12:52 | Autor: SRNA

Razmatranje dopune Zakona o PDV-u po hitnoj proceduri

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH podržao je hitnu proceduru za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV-a, čiji je cilj pomoć privrednim subjektima u vrijeme epidemije virusa korona.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Zvizdić rekao je da bi se usvajanjem ovog zakona omogućilo Savjetu ministara da u slučaju pandemije, prirodne nesreće ili bilo kojih poremećaja može djelovati donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a i poreza do šest mjeseci.

- Šest mjeseci je dovoljno da se sagledaju ekonomske posljedice, uspostave privredni tokovi i pomognu preduzeća -istakao je Zvizdić.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić usprotivila se hitnom postupku za razmatranje ovog zakona, ocjenjujući da je riječ o omalovažavanju Savjeta ministara i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, koji je nadležan za sistem indirektnog oporezivanja.

- Licemjerno je govoriti o pomoći privredi i građanima, a držati zarobljeno 330 miliona evra MMF-a - rekla je Vulićeva tokom rasprave.

Ona smatra da se predloženim zakonom želi privući medijska i politička pažnja.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać rekla je da se bez adekvatne analize ne može razmatrati ovako važno pitanje i da ga zbog toga ne treba razmatrati po hitnom postupku.

Mira Pekić iz PDP-a istakla je da institucije treba da pomognu realnom sektoru da prebrodi krizu izazvanu epidemijom virusa korona jer bez realnog sektora nema prihoda u budžetu.

Pekićeva je navela da je o ovom zakonskom prijedlogu trebalo raspravljati krajem marta kada je upućen u proceduru, a ne sada kada je privreda već pretrpjela značajnu štetu.

Ona je dodala da realni sektor ne može podnijeti sav teret krize i da ga treba dovesti u istu ravan sa javnim sektorom.

Pekićeva je ocijenila da bi bolji efekti bili kada bi privreda bila oslobođena plaćanja PDV-a, nego prolongiranjem roka za njegovo plaćanje ili kad realizuju naplatu.

Saša Magazinović iz SDP-a podržao je i prijedlog zakona i hitnost njegovog razmatranja, podsjećajući da je slično rješenje predlagao 2017. godine, ali da je Savjet ministara tada, kada je na njegovom čelu bio Zvizdić, dao negativno mišljenje na tav prijedlog.

- Treba držati budžet stabilnim, ali pomoći i privrednicima - istakao je Magazinović, koji je najavio da će podržati svaki zahtjev za pomoć privredi i privrednicima.

Poslanik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović rekao je da neće podržati hitni postupak, navodeći da je ovo bitan zakon.

- Možda može da bude dobar materijal za raspravu u redovnom postupku - rekao je Lovrinović i zatražio da se o ovome izjasne Fiskalni savjet i Ministarstvo finansija u Savjetu ministara.

Zahtjevu da se zakon razmatra po hitnom postupku usprotivio se i Predrag Kožul iz HDZ-a BiH, ocjenjujući da se predloženim rješenjem nadležnost parlamenta za dodošenje zakonskih mjera prepušta Savjetu ministara.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto istakla je da poslanici HDZ-a BiH imaju pravo da daju svoj stav o svemu o čemu se raspravlja i dodala da ne postoji nijedan razlog da se ovaj zakon razmatra po hitnom postupku.

- Oni koji nemaju promet, ne plaćaju PDV - rekla je Krišto i ocijenila da bi svrsishodnije bilo da se promijeni zakonska odredba o nepodnošenju krivične prijave za nepodnošenje prijave za PDV u predviđenom roku.

Ona je upozorila da bi pomjeranje roka dovelo do pada prihoda i debalansa u budžetu.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o PDV-u predviđa se da s ciljem ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH izazvanih virusom korona Savjet ministara može donijeti privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

U slučaju potrebe, predviđeno je predloženim zakonom, Savjet ministara može produžiti rok za dodatnih 90 dana.