latinica  ћирилица
01/06/2020 |  06:59 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

UŽIVO - Parlament Srpske o Rezoluciji PD PS BiH

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS) -
Posebna sjednica NSRS (Foto: NSRS)

 >>> Sjednicu možete pratiti OVDЈE >>>

Sjednica se održava u zgradi Vlade Republike Srpske, jer sala u Narodnoj skupštini ne odgovara uslovima koje zahtijeva situacija nastala zbog epidemije virusa korona.

Zakazivanje posebne sjednice zatražila je jedna trećina narodnih poslanika, a zahtjev su potpisali poslanici klubova SNSD-a, DNS-a, Demosa, SPS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a, poslaničke grupe Socijalističke partije i dva nezavisna poslanika.

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu poslanici su naveli da je neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično sprovodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

- Na ovaj način Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH glasovima PDP-a i SDS-a pristupio je sramnom prekrajanju istorije i marginalizovanju stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu. Tražimo da Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici zauzme stav o ovom veoma značajnom pitanju za Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini - navedeno je u zahtjevu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je načinjena ozbiljna šteta Rezolucijom o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, jer postoji tendencija da budu napisana neka nova stradanja.

Cvijanovićeva je istakla da se ta rezolucija odriče ozbiljnih akata usvojenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske i da je time načinjena šteta.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je cilj Rezolucije da omalovaži sva stradanja koja su Srbi imali u Drugom svjetskom ratu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić istakao je u uvodnom obraćanju da je usvajanje Rezolucije o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta opasan čin, jer su sramno prekrojene istorijske činjenice i parlament je zato mora odbaciti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je uz podršku PDP-a i SDS-a usvojio Predstavnički dom parlamenta BiH, pokazuje koliko duboko mogu da propadnu pomenute partije kada se ne pridržavaju akata koje su donijele institucije Srpske.

- To je pogubno i očekujem da svi građani Srpske osude takvo nešto, a Narodna skupština će na predstojećoj sjednici o spornoj rezoluciji uraditi svoj dio posla i vratiti stvari u pravi tok - rekla je Cvijanovićeva.