latinica  ћирилица
26/06/2020 |  17:04 ⇒ 17:07 | Autor: SRNA

Satler dostavio medicinsku pomoć za UKC Sarajevo

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler isporučio je danas četiri respiratora Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo kao dio pomoći EU za hitne medicinske potrebe, koja je nabavljena u skladu sa standardima Unije o javnim nabavkama.
Satler dostavio medicinsku pomoć za UKC Sarajevo - Foto: SRNA
Satler dostavio medicinsku pomoć za UKC SarajevoFoto: SRNA

- Saradnja i solidarnost u ovim teškim vremenima su neophodne i zbog toga je EU obezbijedila sedam miliona evra pomoći zdravstvenom sektoru u BiH. Kliničkom centru Sarajevo smo već uručili raznu medicinsku opremu, uključujući veoma sofisticirane aparate za anesteziju, respiratore, opremu za ličnu zaštitu, testove i kontrolne testove - naglasio je Satler.

Satler je dodao da EU ostaje najlojalniji partner BiH, kojoj će nastaviti da pomaže, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

EU pruža podršku zdravstvenom sektoru u BiH u vidu medicinske pomoći da bi pomogla u adekvatnom liječenju pacijenata oboljelih od virusa korona i drugih ozbiljnijih bolesti.

Opremu je ispred Kliničkog centra primila direktor Sebija Izetbegović, koja je tom prilikom zahvalila EU i Satleru za današnju donaciju i podršku u borbi protiv epidemije virusa korona.

- Vanredni režim rada i okolnosti u kojima se trenutno svi nalazimo iziskuju dodatnu zaštitu u radu sa bolesnicima, kao i terapijsku i dijagnostičku opremu. Stoga ćemo današnju donaciju iskoristiti u liječenju bolesnika koji imaju potrebu za ovom pomoći - navela je Izetbegovićeva.

Izetbegovićeva je rekla da UKC Sarajevo, kao najveća zdravstvena ustanova u BiH, zbrinjava bolesnike sa područja cijele Federacije BiH i dijela Republike Srpske.

- Trenutno raspolažemo potrebnom dijagnostičkom, terapijskom i zaštitnom opremom, ali, s obzirom na to da se bilježi porast oboljelih, u narednom periodu će nam sigurno biti potrebna dodatna oprema - ocijenila je Izetbegovićeva.

Podrška EU u odgovoru na virus korona uključuje i 73,5 miliona evra bespovratnih sredstava za očuvanje radnih mjesta i 250 miliona evra makrofinansijske pomoći, istaknuto je u saopštenju.