latinica  ћирилица
27/06/2020 |  20:57 ⇒ 20:58 | Autor: FENA

Lučić: Adekvatan odgovor na pandemiju

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je adekvatnim mjerama odgovorilo na pandemiju virusa korona kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva i kako bi pomoć došla do što većeg broja građana, rekao je u ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.
Miloš Lučić - Foto: SRNA
Miloš LučićFoto: SRNA

- Dužnost sam preuzeo sredinom maja kada je splasnula pandemija virusa korona, ali se njene posljedice, nažalost, osjećaju i sada. Ministarstvo je adekvatnim mjerama odgovorilo na pandemiju kako bi se zaštitile najugroženije kategorije stanovništva i kako bi pomoć došla do što većeg broja građana. Pripadnici romske zajednice su prepoznati kao jedna od najugroženijih kategorija koja je bila pogođena krizom koju je izazvala pandemija i za njih je obezbijeđeno više od tri hiljade humanitarnih paketa - rekao je Lučić za Fenu.

Kada je riječ o opštem stanju ljudskih prava u BiH, Lučić navodi da izvještaji pokazuju da je ostvaren određeni napredak u unapređenju i zaštiti ljudskih prava.

Ističe da je potrebno raditi na jačanju borbe protiv svih vrsta diskriminacije i podizati nivo svijesti o potrebi uvažavanja svih osoba.

Naglasio je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice provodi dva važna programa za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica. Regionalni stambeni program (RSP) koji se finansira donatorskim sredstvima podrazumijeva izgradnju 3.200 stambenih jedinica od kojih je polovina već izgrađena. Ove stambene jedinice ostaju u trajnom vlasništvu lokalnih zajednica koje učestvuju u programu sa 20 odsto sredstava kroz infrastrukturu, kao što su građevinske dozvole, pristupni putevi, vodovodna mreža i slično. Evropska unija u ovaj projekt do sada je uložila više od 60 miliona evra i najveći je donator RSP-a.

Stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica provodi se i kroz Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja - CEB2, koji se finansira iz kredita Razvojne banke Savjeta Evrope. Programom koji se provodi u 45 gradova i opština u BiH planirano je zatvaranje svih kolektivnih centara i alternativnog smještaja i izgradnja 2.611 stambenih jedinica.

Lučić navodi da je do sada ugovorena izgradnja 1.043 stambene jedinice čija je ukupna vrijednost blizu 60 miliona KM. Rok za završetak i RSP-a i projekta CEB2 je kraj 2022. godine.

- Ima još mnogo toga da se uradi kako bi se izbjegličkoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji stanovništva obezbijedili dostojanstveni uslovi za život. I dalje imamo veliki broj osoba koje nisu riješile svoj status i uglavnom se radi o socijalno najugroženijim kategorijama - rekao je Lučić.