latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:40 | Autor: SRNA

U Italiji zaplijenjena droga vrijedna milijardu evra

Italijanska policija saopštila je danas da je zaplijenila 14 tona amfetamina koji je napravila grupa "Islamska država" u Siriji i da je ovo najveća pljenidba ovakve droge u svijetu.
Droga - Foto: RTRS
DrogaFoto: RTRS

Narkotik je bio podijeljen u 84 miliona tableta "kaptagon" i sakriven unutar kontejnera sa industrijskom robom.

Vrijednost droge procijenjena je na oko milijardu evra, a bila je namijenjena prodaji na evropskom tržištu radi "finansiranja terorizma", saopštila je finansijska policija u Napulju, prenio je AFP.

- Znamo da "Islamska država" finansira svoje terorističke aktivnosti uglavnom krijumčarenjem droge napravljene u Siriji, koja je u prethodnih nekoliko godina postala najveći svjetski proizvođač amfetamina - navodi se u saopštenju.

Policija je objavila da su tri sumnjiva kontejnera stigla u luku Salerno, južno od Napulja, sa tri velike cilindrične rolne papira za industrijsku upotrebu i industrijske mašine.

Kada je papir rasječen, a metalni dijelovi otvoreni, unutra su pronađene tablete droge. Na snimcima koje je objavila policija vidi se kako pilule ispadaju iz rolni tokom njihovog otvaranja.

- "Kaptagon" je originalno bio namijenjen za medicinsku upotrebu, ali je sada postao poznat kao "džihadistička droga" jer ga islamisti često koriste tokom borbi - navodi se u policijskom saopštenju.