latinica  ћирилица
09/07/2020 |  15:38 | Autor: sputniknews.com

Portparol EU: Sastanak u Briselu nastavak dijaloga, ne očekujemo dogovor

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da Unija od sastanaka 12. jula u Briselu očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine, ali da nema očekiivanja da će doći do nekog presudno važnog dogovora.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

- Ovo neće biti jedan od događaja koji će rezultirati nekim presudnim dogovorom. Ovo je nastavak dijaloga i procesa kome je cilj rad na sveobuhvatnom pravno obavezujućem dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa - rekao je Stano.

Peter Stano je, govoreći o planovima za sastanak presjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji je EU zakazala za nedjelju 12. jula u Briselu, naglasio da su "očekivanja visoka" u smislu ponovnog pokretanja procesa koji je u blokadi od novembra 2018. godine.

- Status kvo koji podrazumijeva blokadu dijaloga nije održiv i dobro je što postoji dogovor obje strane da dođu u Brisel i nastave razgovore - naveo je Stano.

Upitan da li će EU kao posrednik u dijalogu uticati na mogućne teme razgovora i konkretno odbacivanje mogućnosti promjene granica kao djela mogućeg rješenja, Stano je odgovorio da je EU tu da "olakša dijalog, a ne da nameće svoje stavove".

U Briselu navode i da protesti koji se dođađaju u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu u vezi sa dijalogom zakazanim u Briselu i da se planovi za nastavak razgovora ne mijenjaju, prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi u subotu, 11. jula, u Briselu da prisustvuje radnoj večeri koju za učesnike dijaloga Beograda i Prištine i EU pregovarače organizuje predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedjelju, 12. jula, oko 10 časova.