latinica  ћирилица
10/07/2020 |  07:55 ⇒ 10:03 | Autor: SRNA

Vučić: Glasine da Albanci neće doći u Brisel na dijalog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sastanka u Parizu, da je čuo neke glasine da Albanci uopšte neće da dođu u Brisel na dijalog, ali da će sačekati da vidi šta će biti.
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav) -
Aleksandar Vučić (foto: instagram.com / buducnostsrbijeav)

On je naveo da mora da vidi šta je ideja, te dodao da je Srbija spremna za dijalog i da se trudi da pokaže da je partner, da ne želi da bježi od teških tema, a onda se iznenadi kad neko kaže da ne može da dođe zbog unutrašnjih prilika.

- A šta ja da kažem /za nerede/... Zahtjev iz Prištine da se ne održi briselski dijalog pokazaće na dobar način ulogu i Srbije, ali i Prištine. A kakva će reakcija da bude Amerikanaca, to je druga priča i stvar između njih - rekao je Vučić novinarima.

On je naveo da je sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme - današnjem samitu, bilateralnim odnosima Srbije i Francuske i o budućnosti Evrope i Srbije u EU.

- Moram da kažem da se mi dobro razumijemo, Makron uvek govori jasnim jezikom - kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje šta ako opet bude opstrukcije dijaloga, Vučić kaže da je to važno pitanje i da to nije dobro za Srbiju, jer mora da sačuva mir i stabilnost i zaštiti Srbe na Kosmetu.

- Ako ludilo krene na Kosovu oko Tačijeve optužnice i njihovih međusobnih sukoba, to je uvijek muka za Srbe, zato sam želio da kroz razgovore sačuvamo naš narod - naveo je Vučić.

On je dodao da Srbija pokazuje svoju ozbiljnost i za to dobija poštovanje, pogotovo u Francuskoj.

Kada je riječ o današnjem samitu o Kosovu i Metohiji, u organizaciji Njemačke i Francuske, Vučić je rekao da nije siguran da će moći da se usvoji zajednička izjava.

Vučić kaže da će danas biti otvoren razgovor i da će vjerovatno svi dati posebne izjave o tome kako vide budućnost dijaloga i postizanje kompromisa i Srbija i Albanci i EU.

- Obavijestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju pristupanja EU, obavijestićemo i Brisel zvanično - rekao je Vučić.

Govoreći o protestima u Srbiji, Vučić je naveo da nikome neće biti dozvoljeno da nasiljem zauzima vlast.

Vučić će danas učestvovati na video-samitu čija će glavna tema biti Kosovo i Metohija u organizaciji Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, kao uvod u nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da bude održan u nedjelju u Briselu.