latinica  ћирилица
14/07/2020 |  14:26 | Autor: SRNA

Uložena žalba na odluku o zabrani ulaska Arlovu na Kosmet

Advokat Dejan Vasić rekao je Srni da je danas kosovskoj policiji predata peticija sa više od 3.500 potpisa kojom se traži ukidanje odluke Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ samoproglašenog Kosova o zabrani ulaska na teritoriju Kosova i Metohije predsjedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Miloradu Arlovu.
Milorad Arlov - Foto: RTRS
Milorad ArlovFoto: RTRS

Vasić je rekao da je žalba predata generalnom direktoru kosovske policije Rašiti Ćeljaju.

- Žalbu sam podneo i Komisiji za žalbe kosovskog MUP-a, uz obrazloženje da je odluka neutemeljena i da se zabranom ulaska humanisti Arlovu narušavaju osnovna ljudska prava, posebno prava dece sa posebnim potrebama i dece školskog uzrasta - rekao je Vasić.

Vasić se plaši da će žalba biti odbijena, pošto je, kako smatra, riječ o političkoj odluci.

Peticiju su potpisali članovi Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, nastavnici i roditelji učenika osnovnih škola sa cijelog područja Kosova i Metohije, tražeći da se Arlovu ukine zabrana ulaska koju je kosovski MUP donio 26. jula uz obrazloženje da Arlov ugrožava, nacionalnu, bezbjedonsnu i zdravstvenu sigurnost građana na Kosovu i Metohiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Odjeljenje u Kosovskoj Mitrovici, Srni je rečeno da su sve humanitarne akcije, posebno one koje se odnose na donacije u novcu, podložne kontroli i redovnom protoku preko računa Trezora Narodne banke samoproglašenog Kosova, te da svaka transakcija koja se obavlja mora ići preko računa neke od poslovnih banaka na Kosovu i Metohiji.

Kosovska policijska služba je 26. juna Arlovu zabranila ulazak na područje južne srpske pokrajine.

Arlov je tada rekao Srni da mu je na administrativnom prelazu Јarinje na putu Raška-Leposavić rečeno da mu je zabranjen ulazak na područje Kosova i Metohije, gdje je trebalo da se sastane sa zamjenikom gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Adrijanom Hodžić i članovima Udruženja "Podrži me".