latinica  ћирилица
14/07/2020 |  19:32 ⇒ 15/07/2020 | 08:16 | Autor: RTRS

Odblokirana imenovanja - Ćulum novi direktor SIPA, Milinović na čelu RAK (VIDEO)

Imenovanjima na pozicije u institucijama BiH za koje su završene konkursne procedure, Savjet ministara BiH okončao je višemjesečni spor unutar ove institucije, ali i BH. parlamentarne većine. Direktor Agencije za istrage i zaštitu od danas je Darko Ćulum, Regulatorne agencije za komunikacije Draško Milinović, Službenog lista BiH Dragan Prusina, a za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje policijskih kadrova imenovan je Marko Vujević.
Sjednica Savjeta ministara BiH - Foto: RTRS
Sjednica Savjeta ministara BiHFoto: RTRS

I danas su se na dnevnom redu Savjeta ministara našle informacije o isteku mandata drugih visokorangiranih državnih službenika, poput prvog čovjeka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, gdje se, kao što je od ranije poznato, sukobljavaju interesi HDZ-a i SDA.

Ni saga o stepenu obrazovanja direktora Obavještajno bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića još nije dobila epilog, ali kao provjereno odanog kandidata, SDA nudi isključivo njega.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ističe da je SDA dostavila prijedlog za imenovanje sadašnjeg direktora.

- Јa ću u skladu sa procedurom pokrenuti taj proces, ali poznato je da tu učestvuje i Predsjedništvo BiH i Zajednička parlamentarna komisija i Izvršni obavještajni komitet - ističe Tegeltija.

Da li će se nakon malog pomaka i, kako je rekla predsjednica Željka Cvijanović, čekanja dugog dvije godine, a obilježenog zakulisnim ali i otvorenim političkim igrama, bh. institucije stvarno, a ne verbalno, vratiti na evropski i puteve prosperiteta svih građana. Imenovanja su, kaže Cvijanović, trebalo davno da se dese, a mnogo je toga što trebamo zajedno uraditi.

- Neophodno je vratiti na dnevni red sistem koordinacije, odnosno da se on primjenjuje na različite nivoe vlasti. Očekujem to od Savjeta ministara, ali i od entitetskih vlada, da počnu da se ponašaju u skladu sa onim mehanizmom koordinacije koji je bio na stolu ranije i kog smo se pridržavali - ističe predsjednica.

Bh. parlamentarna većina sutra je ponovo na ispitu. Iz ugla SNSD, BiH institucije sutra bi trebale dobiti budžet.

- Postoje sugestije i prijedlozi i iz SNSD-a i koalicionih partija, ali moja su očekivanja da će budžet biti podržan - kaže Tegeltija.

Na sjednici Savjeta ministara odlučeno je i da se omogući ulazak u BiH svim dravljanima zemalja EU i zemalja članica šengenskog sporazuma, koji posjeduju test da su negativni na virus korona, ne stariji od 48 časova prije ulaska u BiH.

Povezane vijesti:

Savjet ministara: Ćulum na čelu SIPA, Milinović RAK-a