latinica  ћирилица
16/07/2020 |  11:16 | Autor: SRNA

Anđelković: Imenovanje Muštuera za imama - poruka da Ankara teži za dominacijom

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je Srni da Turska ne odustaje neootomanskog principa i ostvarivanja dominantnog uticaja na prostorima nekadašnje turske imperije, posebno na Balkanu, te da stoga ni imenovanje Feruha Muštuera, porijeklom iz BiH, za glavnog imama Aja Sofije - nije slučajno.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

- Erdogan, koliko god nastojao da ima solidne odnose sa Srbijom, ne odustaje od njihovog pristupa strateške dubine i prodora na Balkan, odnosno jačanja uticaja u BiH, Kosmetu i svugde gdje muslimanska populacija prisutna, a nekada se radilo o otomanskom carstvu. Tako da to nije slučajnost, to je simbolički - smatra Anđelković.

Anđelković je ukazao da se time šalje svojevrsna poruka.

- Čovjek koji je sa naših prostora je postavljen za imama pravoslavne crkve koja je pretvorena u džamiju i time se šalje poruka. Ne treba mi zbog toga mnogo da se brinemo, ali to nam je poruka da ne pomišljamo olako da nam je Turska prijatelj - ona to nije. Ona može da bude partner, ali nam nije sigurno prijatelj - rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, sasvim je prirodno da politiku države slijede i turski mediji, koji u svojim tekstovima o Aja Sofiji potenciraju izbor imama i, naravno, ističu povezanost Turske sa balkanskim zemljama koje su nekada bile dio otomanske imperije.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju, čime je ukinuta odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova pravoslavna svetinja iz šestog vijeka pretvori u muzej.

Prva molitva biće održana u petak, 24. jula, a za prvog imama imenovan je Feruh Muštuer, koji je rođen 1971. godine u turskom gradu Kutahja, ali koji ističe svoje porijeklo iz BiH i po navodima medija "često posjećuje svoju istorijsku domovinu".