latinica  ћирилица
29/07/2020 |  19:26 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Srbija nije upoznata o dokumentu o statusu Kosmeta (VIDEO)

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da srpska strana nije upoznata sa tim da će na dnevnom redu u Briselu biti neki dokument o statusu samoproglašenog Kosova, ali je uvjeren da će, ukoliko bude takvog prijedloga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Večernje novosti objavile su, pozivajući se na diplomatske izvore, da će delegaciji Beograda koja sutra putuje na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija biti uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumijeva de facto priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Na sastanku u Briselu trebalo bi da bude razgovarano o tehničkim pitanjima, raseljenim i nestalim licima i ekonomiji. Srpska strana nije obaviještena da će na dnevnom redu biti bilo kakav dokument.

Predstavljanje tog dokumenta u ovoj fazi dijaloga bilo bi iznenađenje, jer to nije ni najavljeno, ali ništa nije nemoguće, rekao je Dačić za RTS. Čudno je, kaže, zašto to sada rade kad Vučić nije tamo, a on je obaviješten da će nastavak dijaloga biti tek u septembru.

- Čemu, ako i bude tog dokumenta,  on služi, da se sada uruči i da neko njemu preda? Vjerovatno da bi se dobilo na vremenu kako bi se izvršio pritisak na Aleksandra Vučića, što spolja, što iznutra - kaže Dačić.

On smatra da ima međunarodnih faktora koji bi htjeli da iskoriste priliku da ucijene Srbiju da mora prihvatiti taj dokument, ali i da na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama.

- Siguran sam, i ukoliko bude tog nacrta ili nekog prijedloga dokumenta, da će predsjednik Vučić upoznati javnost sa sadržajem tog dokumenta i naravno, siguran sam da će njegov odgovor biti u skladu sa našim srpskim nacionalnim i državnim interesima - kaže Dačić.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je malo vjerovatno da će sutra biti uručen nacrt sporazuma o normalizaciji, ali očekuje da će ta tema na neki način ponovo biti pokrenuta, što za Srbiju, kaže, nije ništa novo. Ne očekuje ultimativni prijedlog.

- Može da se nađe pred našom delegacijom neformalni prijedlog šta bi trebalo raditi sutra i da nam neko kaže da ćemo, ako ne budemo spremni da se tome prilagođavamo, imati ponovo na neformalan način pritiske i probleme - kaže Anđelković.

Smatra da dok ne bude nađen neki kompromis i unutar Evropske unije i na liniji Beograd-Priština nije realno pričati o nekakvim sporazumima. Srbija ne bi smjela da prihvati bilo kakav sporazum dok se ne zadovolji barem minimum srpskih nacionalnih interesa, stav je Anđelkovića.