latinica  ћирилица
06/08/2020 |  14:50 | Autor: SRNA

Sarajevo: Porodični klasteri osnovni izvori zaraze

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo saopštio je danas da su trenutno u Sarajevu 1.342 aktivna slučaja zaraze, a najveći broj novooboljelih je u Novom Gradu, i to 410 lica, pretežno iz porodičnih klastera.
Sarajevo - Foto: RTS
SarajevoFoto: RTS

Član Kriznog štaba Kantona Sarajevo Anisa Bajramović izjavila je novinarima da, kada je ukinuto vanredno stanje, nije bio nijedan oboljeli od virusa korona u Sarajevu, ali da je već 1. juna registrovan novozaraženi i da se svakodnevno registruju novi slučajevi.

- U junu, 11 lica je u prosjeku bilo zaraženo. Taj prosjek u julu je povećan na 65 lica dnevno, a imamo linearni rast oboljelih tako da još nije toliko alarmantno. Najveći broj oboljelih imamo u grupama radno aktivnih stanovnika - rekla je Bajramovićeva.

Prema njenim riječima, osnovni izvori zaraze su porodični klasteri.

- Čak imamo situaciju da se isti dan više članova porodice zarazi. Najveći broj ljudi se zarazi na poslu, i to, uglavnom, kancelarijski radnici, a na poslu tokom pauza mnogi su naveli da nisu držali socijalnu distancu - navela je Bajramovićeva.

Njen kolega Kemal Beganović, odgovarajući na pitanja novinara, istakao je da nadležni organi rade da u proces testiranja uključe i privatne laboratorije i da će uskoro imati objavljene i mnogo realnije podatke.

- Potencijalni izolatorijumi, poput Studentskog centra i Zetre, imaju kapacitete da zbrinu pacijente s lakšom kliničkom slikom i nisu za one sa težom slikom. Opšta bolnica je dobro odgovorila na izazove, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu obavlja posao u svojoj djelatnosti i mislim da u tom smislu sve funkcioniše dobro - rekao je Beganović.