latinica  ћирилица
12/08/2020 |  09:05 ⇒ 09:06 | Autor: SRNA

Podrška usaglašavanju sa spoljnom politikom EU ispod 50 odsto

Procenat usaglašavanja Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama EU u prvoj polovini godine pao je ispod 50 odsto jer je Beograd, od 25 dokumenata koje je usvojio Brisel, podržao samo 13, dok BiH ima 72 odsto usaglašenosti, pokazala je analiza ISAK fonda.
Beograd (Foto: Shutterstock) -
Beograd (Foto: Shutterstock)

Srbija je rekla "ne" Briselu za tri dokumenta koja se odnose na vezu Rusije sa krizom u Ukrajini, za tri deklaracije o tekućim tenzijama u Venecueli, kao i za po jednu koje se odnose na Mjanmar /Burmu/, Iran, Bjelorusiju, Nikaragvu, Siriju, Tursku i Gruziju.

U analizi ISAK fonda o usaglašenosti sa EU deklaracijama i mjerama, koju prenose "Večernje novosti", navodi se da procenat usaglašavanja Srbije sa spoljnom politikom EU sada iznosi 48 odsto, dok je u istom periodu prošle godine bio 60 odsto.

Procenat usaglašavanja za cijelu 2019. godinu iznosio je 57 odsto.

Јedan od autora analize Igor Novaković rekao je da se nastavlja trend da se Srbija ne usaglašava sa deklaracijama koje se odnose na Kinu i Rusiju ili kada je riječ o angažovanju ove dvije zemlje u inostranstvu.

On je dodao da su Kina i Rusija od vitalnog značaja za poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije jer su obje države stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i sprečavaju članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Prema njegovim riječima, ista osnova za neusaglašavanja važi za još nekoliko zemalja sa kojima Srbija ima dobre odnose - poput Bjelorusije i Irana, koji ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

List napominje da se novina u ovom trendu neusaglašavanja odnosi na restriktivne mjere prema Turskoj, koja je i sama zemlja kandidat za članstvo u EU.

Od zemalja regiona najveći procenat usaglašavanja imaju Crna Gora i Albanija, i to 100 odsto, zatim Sjeverna Makedonija 92 odsto, slijedi BiH sa 72 odsto, dok je Turska na posljednjem mjestu sa 16 odsto.