latinica  ћирилица
11/09/2020 |  19:25 ⇒ 12/09/2020 | 11:08 | Autor: RTRS

Oružane snage BiH nemaju legalnu komandu (VIDEO)

Zvuči nevjerovatno ali je istinito! Oružane snage BiH nemaju legalnu komandu. I nije riječ o, za BiH gotovo uobičajenom produženom, tehničkom mandatu za rukovodioce, do imenovanja nasljednika. Već o nelegalnim oficirima, čiji proces imenovanja još nije zakonski završen, a oni su rukovodne funkcije već "preuzeli". Predvodi ih nezakoniti načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Senad Mašović.

Ocijenjen je kao "najuspješniji" reformski proces u postdejtonskoj BiH! Sproveden je pod dirigentskom palicom međunarodne zajednice. O reformi odbrane dvije decenije ode javno i naizmjeničko, pjevaju međunarodni sufleri.

I domaći, željni - centralizacije i NATO integracije. A iza kulisa - zahrđali tenkovi iz ranijih dekada prošlog vijeka, prizemljena bh. "eskadrila" koja upotrebnu vrijednost ima jedino kao sekundarna sirovina, brojne afere u vezi sa uništavanjem i preprodajom viška naoružanja, nikad sankcionisano nezakonito trošenje javnog novca, sumnjiva činovanja...i oko 10.000 budžetlija čiji je radni dan ili vijek - nepoznanica.

Ali, u BiH uvijek može i gore! Dokazuje to i nezakonit komandni kadar Oružanih snaga! I to pune dvije godine.

Naime, pređašni sastav Predsjedništva BiH u februaru 2018. godine, unaprijedio je, a potom predložio bliski im, 13-očlani generalski kor na rukovodne funkcije u bh. "oružanoj sili". No za konačno imenovanje, zakon je jasno propisao uslov.

- Parlamentarna skupština potvrđuje imenovanje u roku od 45 dana od dana kada joj Predsjedništvo dostavi svoju odluku o imenovanju - navodi se u dijelu Zakona o odbrani BiH.

Predstavnički dom u zakonskom roku potvrdio je želju Predsjedništva. Ali nije Dom naroda. Nikada!

Prethodno ni Parlamentarna komisija za odbranu i bezbjednost. Nije ova zakonska "prepreka" smetala generalskom "koru" predvođenom ratnim komandantom zloglasne 7. muslimanske brigade Senadom Mašovićem, da "preotmu" starješinske funkcije od prethodnika, koji su uglavnom penzionisani.

Neki i pod sumnjivim okolnostima, uz godine starosti kao obrazloženje. A ipak su bili mlađi od svojih nasljednika. Strojevim korakom i vojničkom čizmom, pregazili su Zakon. I gaze ga i dalje.

- Pitanje je koliko su odluke koje su oni donosili uopšte legitimne. Ministarstvo je trebalo da inicira kod Predsjedništva da pokrene novi krug svih, od generala Mašovića koji je načelnik Zajedničkog štaba, do svih koji su promovisani na visoke pozicije tj. generali i brigadiri u čin generala, i da se Parlament ponovo izjašnjava - rekla je Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajućeg Komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Ali, Ministarstvo ne pokreće "novi krug" imenovanja! A Sifet Podžić, direktni svjedok grubog kršenja zakona – u prošlom mandatu kao predsjedavajući Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost i istovremeno delegat u Domu koji je imenovanje stopirao. U aktuelnom, kao resorni ministar.

- Nisu potvrđeni, to nije do Ministarstva odbrane, i do Predsjedništva, to je do ove kuće ovdje - navodi Podžić.

Da li to Podžić zakon ne poznaje!? Ili pokušava da prisili Dom dvije godinu staru odluku da promijeni!?

Kako god, javno priznaje da neće realizovati ni dokument nazvan "Pregled odbrane" kojim je, takođe prethodni saziv Predsjedništva bombastično najavljivao smanjenje oružanih snaga.

Sa 16.000 što uključuje i rezervni sastav, na 14.800. Istine radi, prostor za "manevrisanje", ovaj put ostavilo mu je tadašnje Predsjedništvo. U skrivenoj odluci koju je kao prateću, potpisao eks-predsjedavajući Mladen Ivanić naznačeno je kako će "Pregled" na snagu stupiti tek kada BiH potpiše Akcioni plan za članstvo u NATO alijansi.

- Dakle, u pitanju je velika priča i prevara. Moramo znati da su to još uvijek glomazne Oružane snage, vidimo kakav je odnos i da ne postoji zemlja koja bi se mogla porediti sa BiH - navela je Majkićeva.

I zaista uz nezakonit generalski kadar, u Oružanim snagama BiH, još jedan presedan. Mnogo je više, ko zna kako činovanih generala, oficira i podoficira – nego vojnika!

Kao nigdje u svijetu skoro 5.000 starješina koji komanduju i sve ih je više. I 4.000 vojnika koji komande izvršavaju i sve ih je manje. A potrošačka budžetska stavka, za plate i naknade konstantno raste.

Prošle godine 280 miliona KM. Za te novce bh oružana "sila" na požare ljeti "juriša" s jednim užetom i dva još ispravna helikoptera. A zimi kroz snježne nanose "znaju" helikopteri i da se sruše prije nego zavejanim mještanima isporuče prvu pošiljku lijekova.