latinica  ћирилица
15/09/2020 |  09:10 ⇒ 12:34 | Autor: SRNA

U Banjaluci obilježavanje Dana nestalih i poginulih

U Banjaluci će, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u 11.00 časova biće služen parastos poginulim i ubijenim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

Na groblju Sveti Pantelija u 11.40 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomenik poginulim borcima, a poštu će, između ostalih odati i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Na spomenik poginulim borcima vijenac će položiti predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Višković će vijenac položiti u 11.40 časova na groblju "Sveti Pantelija", a u 12.10 na spomen-krst u Spomen-kosturnici na Novom groblju.

Ovaj istorijski događaj od republičkog značaja biće obilježen uz poštivanje zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je zabranjeno okupljanje više od 50 lica na javnom mjestu, dodaje se u saopštenju.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Republike Srpske živote su dala 23.184 borca, a ubijeno je i nestalo više od 6.000 civila.