latinica  ћирилица
29/09/2020 |  08:17 | Autor: TANЈUG

Dačić: Bilo bi dobro da papa Franjo posjeti Srbiju

Potpredsjednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u ponedjeljak uveče da papa Franjo ima više razumijevanja za Srbiju i da bi bilo dobro da posjeti našu zemlju, ali da to ne zavisi od politike, već i od SPC, gdje s tim u vezi postoje izvjesna neslaganja.

Na konstataciju da su se papa Franjo i ruski patrijarh tokom susreta na Kubi navodno dogovorali da se srpski patrijarh i papa sretnu negdje na neutralnom terenu, Dačić kaže da te informacije nema.

- Ne posjedujem te informacije. Ali je činjeica da su oko pitanja kanonizacije Stepinca aktivno sarađivali predstvnici Vatikana, Hrvatske katoličke crkve i SPC, da je rad te komisije bio relativno korektan i da im se tu ne može ništa zamjeriti - rekao je sinoć Dačić.

Podsjetio je i da je nedavno u Hrvatskoj boravio Pietro Parolin, najbliži papin saradnik, i da je tom prilikom rekao da Stepinac neće biti kanonizovan sve dok se ne izglade svi odnosi i dok se sa tim ne saglasi SPC.

Gostujući u emisiji "Ćirilica" na Hepi televiiji, Dačić je dodao da zna da papa cijeni patrijarha Irineja i da mu stalno šalje pozdrave.

Ali, ističe, tu nije riječ o pitanju nečijeg ličnog odnosa.

Podsjetio je da je SPC imala i ima zahtjev prema rukovodstvu Rimokatoličke crkve da bi trebalo da dođe do, kako je rekao, izvinjenja zbog svega što su neki biskupi i tadašnji papa činili, odobravali ili prećutkivali neke događaje tokom Drugog svjetskog rata i NDH.

Srbija bi, smatra Dačić, s Vatikanom trebalo da ima strateški dobre odnose, jer Vatikan nije samo Crkva, već i država.

Istakao je da mnogima smeta to što Srbija sada ima politički kredibilitet i što je uspješna ekonomski, a posebno im smeta to da predsjednik Aleksandar Vučić ima mogućnost da razgovara s najvažnijim svjetskim liderima.

Zato se, navodi Dačić, i smišljaju razne manipulacije kao što je ona da Srbija stvara Dušanovo carstvo, da se miješala u izbore u Crnoj Gori. A tu je, kaže, i Hrvatska.