latinica  ћирилица
30/09/2020 |  19:48 | Autor: SRNA

Puno opredjeljenje za nastavak evropskog puta

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić danas su u Briselu u razgovorima sa zvaničnicima EU ponovili puno opredjeljenje za nastavak evropskog puta BiH.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Dodik, DŽaferović i Komšić su tokom sastanaka sa predsjednikom Evropskog parlamenta Dejvidom Marijom Sasolijem, evropskim komesarom za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem i potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom istakli da će Predsjedništvo BiH nastaviti sa liderskom ulogom u procesu evropskih integracija.

Teme sastanaka sa predstavicima EU bile su migracije, regionalna saradnja i obilježavanje 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici u briselskim institucijama su saglasni da BiH može očekivati status kandidata u toku iduće godine, ako nastavi sa započetom dinamikom na ispunjenju uslova iz Mišljenja Evropske komisije.

Takođe, očekuje se da će iduće godine biti usvojen ekonomski razvojni plan za zapadni Balkan, koji će se odnositi na 18 projekata za zemlje regije iz oblasti infrastrukture, ekologije, energetike i digitalne tehnologije.

Tokom sastanaka ponovljeno je opredjeljenje EU za jačanje regionalne saradnje i u tom kontekstu data je podrška inicijativi "mali Šengen", koja podrazumijeva uvođenje standarda koji se primjenjuju u EU.

Istaknuto je da ova inicijativa nije zamjena za članstvo u Uniji, već priprema zemalja regije za punopravno uključivanje u EU.

Razgovarajući o aktuelnom problemu migrantske krize, sagovornici su upoznali članove Predsjedništva BiH sa procesom usvajanja Novog pakta o migracijama, za dugoročno rješavanje problema ilegalnih migracija.

Izraženo je očekivanje da će se primjenom novih pravila i u BiH smanjiti priliv migranata.

Članovi Predsjedništva BiH pozvali su visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja da prisustvuje obilježavanju 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.