latinica  ћирилица
13/10/2020 |  19:00 ⇒ 14/10/2020 | 10:26 | Autor: RTRS

Formiranje komisije - sarajevski pokušaj rješavanja migrantske krize (VIDEO)

Dok na sjeverozapadu BiH, u Unsko-sanskom kantonu, vlast i građani preopterećeni problemima sa migrantima traže pomoć Sarajeva, iz Sarajeva stiže inicijativa za formiranje još jedne parlamnetarne istražne komisije sa nevjerovatnim zadatkom – informisanje parlamentaraca o migrantskoj krizi.
Migranti  (foto:banjaluka.net) -
Migranti (foto:banjaluka.net)

Istovremeno u resornom – Ministarstvu bezbjednosti već petu godinu čekaju različiti oblici Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Graničnoj policiji, čijom bi primjenom "očvrsnule" granice BiH. Ova inicijativa na dnevnom redu je sutrašnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH.

"Ako nećeš da riješiš problem, formiraj komisiju", davnašnja je maksima Vinstona Čerčila, koja primjenu sve češće nalazi u BH praksi. Uistinu "inovativni" bh. predlagači "komisiji" pridodaju prefiks "istražna", pa na lovorikama "žive" mjesecima, najčešće predizbornim.

I članovi "istraživači" manje – više! No od "rezultata" njihovog rada, uglavnom postizbornih, efekata nema! Dokazale su to komisije o nestalim milionima u Izvozno-kreditnoj agenciji, potom o javnim nabavkama, pa o stanju u pravosuđu... Mjeseci "potrošeni" - stanje nepromijenjeno!

Ipak, najnoviji prijedlog "osvanuo" je u bh. parlamentu. Poslanici Demokratske fronte traže Istražnu komisiju za migracije. Kao da žive u paralelnom svijetu, neobaviješteni su, kažu, o migrantskoj krizi koja već treću godinu potresa BiH.

- To je Istražna komisija koja bi trebala da pribavi informacije, ona se bavi činjeničnim, a ne stručnim pitanjima. Evo ja recimo nemam informaciju niti o tom pravilniku niti sam ikada imao uvida u njegov sadržaj šta on propisuje - rekao je Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Umjesto neuspjelog zahtjeva za još jednu komisiju, mogao je primjera radi, Begić mnogo jednostavnije da se informiše.

Da sporni pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Graničnoj policiji, zatraži od nacionalnih partnera. Јer već treći mjeseci skriven je u kabinetskim ladicama ministra Selme Cikotića.

- Suština pravilnika je povećanje broja policijskih službenika koji su neposredni izvršioci, policajci. Neće biti povećanja generalista - istakao je Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

Poput Cikotića, i njegov prethodnik, Dragan Mektić "igrao" se skrivača.

Gotovo četiri godine. Naime, još 2016. godine, menadžment Granične policije, svjestan nadirućeg problema i inertnosti Sarajeva, predložio je tada - interni Pravilnik o reorganizaciji bar vlastitih ljudskih potencijala. Htjeli su, nevjerovatno za BiH zvuči, da smanje broj rukovodećih pozicija, a povećaju broj terenaca i graničara.

Uz pomoć njemačkih stručnjaka, u prenatrpanim kancelarijama, "pronašli" su višak od čak 300 šefova - "spavača" za terenski rad na šupljoj granici. No zaštitnici "spavača“ među ministrima predvođeni tada Mektićem, nisu to dozvoljavali. Novi ministar tražio je i dobio novi, modifikovani pravilnik, koji osim recipročnog smanjenja “spavača“, a povećanja čuvara granice, podrazumijeva i prijem dodatnih graničara. I opet su se aktivirali zaštitnici "šefova"!

- Resorni ministar je taj koji ga proslijeđuje Savjetu ministara, Savjet ministara obavi raspravu i naravno prihvati ga ili ne prihvati, dopuni ili vrati ako nešto nije u redu. A ovdje je problem u tome što se taj pravilnik još uvijek nije našao na Vijeću ministara - napomenuo je Bariša Čolak, član Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost.

Resorni ministar slavodobitno je onomad publikovao kako je "izdejstvovao" prijem dodatnih 300 kadeta u ovu agenciju. No previdio je da pojasni kako će oni za granicu biti spremni i obučeni tek u septembru 2022. A tada, teško da će moći da "pokriju" i prirodni dvogodišnji odliv kadrova zbog penzionisanja ili napuštanja institucije. U međuvremenu, ako se resorni ministar ne zainteresuje za svoj resor, tavoriće graničari prema početnom, 15 godina starom Pravilniku, sačinjenom mnogo prije nego su migranti krenuli u svoje pohode.

I prije nego je BiH otvorila dodatnih sedam prelaza koje graničari takođe opslužuju. I taj prastari akt nije ispoštovan. Podrazumijeva 2.340 policijskih službenika. Predloženi uz unutrašnju reorganizaciju dodatnih 1.390.

- Ako neko misli da treba sa 300, 400 ljudi koji ništa ne rade, koji su u osnovi višak, kako je to i predstavio direktor, zašto onda da mi jačamo i primamo nove kadrove - pita Sredoje Nović, član Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost.

Od neobaviještenih poslanika i inertnih ministara - "skrivača", teško da će uskoro bolje dane dočekati i Granična policija i ugrožena Krajina. A to nekima u Sarajevu, očigledno, odgovara!