latinica  ћирилица
19/10/2020 |  16:36 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Afera "Respiratori": Asim Sarajlić pred Sudom (VIDEO)

Pred Sudom BiH, u okviru predmeta Fadil Novalić i drugi, koji su osumnjičeni u aferi "Respiratori", u svojstvu svjedoka pojavio se delegat SDA u Domu naroda PS BiH Asim Sarajlić.
Asim Sarajlić (foto:N1) -
Asim Sarajlić (foto:N1)

Na zahtjev Sarajlićevog pravnog savjetnika, sudija za prethodni postupak Tatjana Kosović udaljila je novinare iz sudnice tako da je javnosti ostalo nepoznato na koje okolnosti je trebalo da svjedoči i zašto je tužilac Mirza Hukeljić ranije tražio da se Sarajlić kazni kao svjedok.

Odgovor bi mogao da se krije u tekstu objavljenom na jednom sarajevskom portalu /Inforadar/ krajem septembra a u kojem se prvi put od izbijanja afere "Respiratori" kao učesnik spominje i lider SDA Bakir Izetbegović.

Navodno je Asim Sarajlić, inače "Izetbegovićeva desna ruka", prilikom prvog saslušanja u Tužilaštvu, braneći svoju ulogu u nabavci respiratora, neoprezno ili svjesno otkrio ime svog stranačkog šefa kao učesnika viber prepiske između aktera cijelog slučaja.

- Јesam, davao sam izjavu u Tužilaštvu u svojstvu svjedoka, bio sam tamo izvjestan period. Po savjetu svog advokata ne smijem vam govoriti šta sam pričao, ali zaista nije me niko pitao za gospodina Izetbegovića niti sam šta govorio o gospodinu njemu- izjavio je Sarajlić 8. oktobra.



Novinari su od današnjeg ročišta očekivali da saznaju više o aferi "Respiratori" i razlozima zbog kojih tužilac Mirza Hukeljić tražio da Asim Sarajlić bude kažnjen. Dok nisu udaljeni iz sudnice, navodno zbog zaštite svjedoka, postajala je nada da će dobiti potvrdu da se kazna traži jer je Sarajlić odbio da tužiocu da šifru svog telefona u kojem se nalazi sumnjiva viber prepiska koja inkriminira i Izetbegovića.

- Tvrde da je gospodin Sarajlić mene prozvao u vezi afere "Respiratora" i u vezi nekih poruka u telefonu. Tu je prozvan i tužilac Hukeljić, tako da je totalno neistina da je mene Sarajlić pominjao. To je samo način da se političari vežu za afere - rekao je Izebegović.

U aferi "Respiratori" osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspednovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hadžić i direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Akeksandra Zolaka.

Prva trojica sumnjiče se za nabavku neupotrebljivih kineskih respiratora vrijednih 10,5 milina KM, a Zolak samo za zloupotrebnu položaja. Kada će optužnica biti napisana i hoće li biti proširena sa novim imenima, nismo saznali jer smo istjerani iz Suda BiH.