latinica  ћирилица
05/11/2020 |  14:17 ⇒ 14:17 | Autor: SRNA

Nović: Incko izvještajima zabada nož u leđa BiH

Predsjedavajući Kluba Srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović izjavio je Srni da izvještaj visokog predstavnika za BiH Valentina Incka Savjetu bezbjednosti UN nije ništa drugo nego "zabadanje noža u leđa" BiH i njenom evropskom putu.
Sredoje Nović - Foto: RTRS
Sredoje NovićFoto: RTRS

- Kada se pročita ovaj izvještaj očito je da BiH kao zajednicu tri naroda niko ne želi, pa ni visoki predstavnik ni brojne evropske zemlje. Zabrinjavajuće je da se iz godine u godinu prepisuju ovi izvještaji, okrivljuju se uvijek dvije strane - ovaj put SNSD i HDZ, a potpuno pri tome zaboravlja da iza ove dvije stranke stoji ogromna većina srpskog i hrvatskog naroda - podsjetio je Nović.

On je upitao da li bi visokom predstavniku trebalo prepustiti da odgovori ko to treba da vlada BiH i da li nekoga od Srba i Hrvata treba angažovati da zajedno sa Bošnjacima upravljaju ovom zemljom.

- Ako se ovako dalje nastavi, ovo će još dublje napraviti razdore i sukobe unutar naroda u BiH. Sve manje i manje ima povjerenja u visokog predstavnika i OHR i očito je da oni ne žele da se u BiH stvaraju demokratski odnosi, odnosno da ona napreduje i postane normalna i ozbiljna zemlja na Balkanu i u Evropi - istakao je Nović.

Nović kaže da je bilo mnogo prilika u kojima je visoki predstavnik mogao da reaguje i kaže sa čim nije saglasan.

"Mogao je reagovati i kada je riječ o brojnim agencijama u BiH koje upravljaju politikom BiH, ali nije, niti je rekao da treba poštovati zakone i ustave ove zemlje, ali je revnostan u optuživanju srpskog i hrvatskog naroda, odnosno svih onih koji su glasali za SNSD i HDZ", rekao je Nović.

Istakao da se mnogi zavaravaju, pa i visoki predstavnik da su u BiH problem SNSD, HDZ, Milorad Dodik i Dragan Čović, a to što mrze ovu dvojicu lidera koji imaju najveće povjerenje u svom narodu dodatno produbljuje netrpeljivost u BiH.

- Takve stavove treba ignorisati, a graditi odnose koji će garantovati potpunu ravnopravnost tri naroda u BiH i graditi budućnost BiH shodno demokratskim i evropskim principima - poručio je Nović.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko obratiće se danas Savjetu bezbjednosti UN i predstaviti 58. izvještaj o statusu sprovođenja mira u BiH.