latinica  ћирилица
16/11/2020 |  16:56 ⇒ 16:59 | Autor: SRNA

Tedros: Vakcina neće zaustaviti virus

Sama vakcina protiv kovida 19 neće biti dovoljna da se zaustavi pandemija, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Pandemija traje već mjesecima, zaraženo je više od 54 miliona ljudi, a od posljedica zaraženosti preminulo je 1,3 miliona.

- Vakcina će dopuniti druga sredstva koja imamo, neće ih zamijeniti. Ona sama neće zaustaviti pandemiju - rekao je Tedros.

Podaci SZO za subotu, 14. novembar, pokazali su da je u 24 časa zabilježeno 660.905 slučajeva zaraze.

Organizacija je dan ranije registrovala 645.410 slučajeva zaraze, a oba broja su veća od ranijeg rekorda zabilježenog 7. novembra, kada je za jedan dan potvrđeno 610.013 slučajeva zaraze.

Tedros je istakao da će pristup vakcini u početku biti ograničen, te da će prioritet imati zdravstveni radnici, starije osobe i drugi ugroženi članovi društva, javio je AFP.

- To će, nadamo se, smanjiti broj smrtnih slučajeva i omogućiti zdravstvenim sistemima da se izbore - naglasio je Tedros.

Generalni sekretar SZO je upozorio da će i poslije toga biti dovoljno prostora za kretanje virusa, te da je neophodno da se nastavi sa praćenjem, ljudi će morati da se testiraju, odlaze u samoizolaciju i da se liječe, a nastaviće se i praćenje kontakata.

Tedros je dodao da će i dalje biti potrebna briga o pojedincima.