latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:17 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Nova istraga protiv Cikotića: Iz ministarske fotelje na optuženičku klupu? (VIDEO)

U optužnici za ratne zločine počinjene nad hrvatskim stanovništvom na području Bugojna, ponovo će biti razmotren status Selme Cikotića, ministra bezbjednosti u Savjetu ministara. U sudskom predmetu “DŽevad Mlaćo i ostali” istraga protiv Cikotića bila je obustavljena, ali su porodice žrtava uložile žalbu koju je Tužilaštvo BiH prihvatilo.

Hoće li Selmo Cikotić presjesti iz ministarske na optuženičku klupu!? Dugogodišnja istraga protiv muslimanskog vojnog i političkog bugojanskog vrha prije dvije godine rezultirala je obustavljanjem istražnih radnji protiv Cikotića. Kako saznajemo, pod pritiskom SDA i pojedinih međunarodnih zvaničnika!

Nekako istovremeno, postupajući tužilac Slavica Terzić je penzionisana. U njenoj ladici “ostala” je naredba o obustavljanju istrage. I tu je prašinu skupljala mjesecima. No čim su, kako to zakon i nalaže, o prašnjavoj naredbi obaviješteni logoraši i porodice ubijenih, žalba je krenula u suprotnom smjeru.

Kancelarija glavnog tužioca uvažila je žalbu punomoćnika oštećenih, te će postupajući tužilac ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze, nakon čega će donijeti novu tužilačku odluku, stoji u obavještenju Tužilaštva BiH.

Cikotić je osumnjičen za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima - 311 ih je ubijeno, oko 2.000 prošlo logoraške torture u muslimanskim zatvorima. Najzloglasniji od njih su Stadion “Iskra”, Gimnazija, bh. banka....

- Cikotić je ponovo u statusu osumnjičenog. On je sudskom predmetu “DŽevad Mlaćo i ostali”, nije on sam u tom predmetu. Ima njih nekoliko i stražara i zapovjednika. Vidjećemo šta će biti - rekao je Bruno Božić, advokat porodica žrtava.

U Cikotića kao komandanta Operativne grupe “Zapad” tzv. Armije BiH, prst krivice već dvije decenije, upiru preživjeli bugojanski Hrvati. Smatraju ga odgovornim, bar po komandnoj dužnosti, za golgotu u njegovoj zoni odgovornosti.

Za 23 zarobljena Hrvata, upravo Cikotić službenom depešom upućenom svom pretpostavljenom, a već presuđenom zločincu Enveru Hadžihasanoviću, “tražio je “poseban tretman”.

Za 15 bugojanskih Hrvata, po “Cikotićevoj” metodi “posebno tretiranih” još se traga. Četvoro je u međuvremenu identifikovano. Јoš četvoro, u julu ekshumirano, na lokalitetu Ravno Rostovo. Iako još nisu identifikovani, najmanje jedna žrtva je, vjerovatno, iz grupe “posebno tretiranih”.

Naime, uz skelete pronađena je i iskaznica Međunarodnog crvenog krsta na ime Zoran Galić. Hoće li pronađeni ostaci razuvjeriti tužioce, kojima je Cikotić svojevremeno – odgovorima poput onoga “ako su ubijeni pa gdje su vam leševi”, osiono i bajkovito insinuirao kako su nestali Hrvati živi. Negdje.

- Selmo Cikotić je bio direktni zapovjednik tog sektora i on bi trebao znati gdje su. Neka kaže gdje su nestali Bugojanci. Svi su odvedeni iz logora Bugojno, znači njih 11 je popisano od strane Crvenog krsta. Ako su ljudi bili zarobljeni sa ovih 200 koji su poslije devet mjeseci razmijenjeni, pa mora se znati gdje su odvedeni - naglasio je Mladen Kajić, predsjednik Koordinacije udruženja proisteklih iz rata Bugojno.

Uz ekshumirana tijela u sve debljem tužilačkom dosijeu “Cikotić” sakupljeno je i dodatnih, novih materijalnih dokaza, kaže advokat Božić. Neka Tužilaštvo BiH radi svoj posao, poruka je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Očigledno je da tu ima mnogo zastoja i da sve nije bilo adekvatno rađeno. Opšte je nezadovoljstvo stanjem u pravosuđu. Vjerujem da će uspjeti da vrate povjerenje društva. Ali ovo, kako je do sada rađeno u pravosuđu, to zaista nije valjalo - rekao je Dodik.

Cikotićev najbliži ratni “saradnik” a mirnodopski savjetnik u vremenu upravljanja Razvojnom bankom, DŽevad Mlaćo, još u martu 2010. u sudnici je iščitavao svoj ratni dnevnik i iz njega citate kako HVO treba uništiti, jer je to “naredba više instance”.

No Mlaćo je i dalje neoptužen. I neosuđen. Presjeda iz direktorske u savjetničku fotelju. Pravosnažno su presuđeni Nisvet Gasal, Enes Handžić, Sead Dautović...na minimalne zatvorske kazne. No svi su u međuvremenu ustoličeni u direktorske fotelje, kao puleni SDA.

Pa uz još neprocesuirane afere poput “Fadil i respiratori”, “Asim i prijatelji”, “Kamber i birači”, s pravom se postavlja pitanje ima li SDA kadra bez mrlje, za bilo koju funkciju. I kakva je sudbina Cikotića kao ministra?

Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka, kao osumnjičenom, trebalo bi bar da mu bude uskraćena dozvola za pristup informacijama oznake “tajno” i “vrlo tajno”. No imenovanje i rad Komisije, čiji je to zadatak, je pod istragom. A Selmo Cikotić, opet osumnjičeni!