latinica  ћирилица
07/03/2021 |  09:04 ⇒ 10:06 | Autor: SRNA

Ćosić: Spomenik stradalim sarajevskim Srbima će biti postavljen

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da će u ovom gradu biti postavljen spomenik stradalim Srbima, prvenstveno civilima, u proteklim ratovima, koji će svjedočiti da je 20. vijek bio period stradanja Srba na ovim prostorima.
Ljubiša Ćosić - Foto: RTRS
Ljubiša ĆosićFoto: RTRS

- Јoš ne znam da li će taj spomenik biti postavljen na Vracama, dijelu koji pripada Republici Srpskoj, ili na nekoj drugoj lokaciji. Bitno je to da će on u svakom slučaju biti postavljen. Svjedočiće i govoriti kako su sarajevski Srbi stradali - rekao je Ćosić.

Osim inicijative za postavljanje spomenika stradalim sarajevskim Srbima, Ćosić je najavio da bu uskoro trebala biti gotova i inicijativa koja se odnosi na osporavanje imena i naslova na tablama postavljenim širom Sarajeva, koje govore o Srbima kao agresorima i zločincima.

Ćosić je naveo da gotovo dvije trećine stanovnika Istočnog Sarajeva čine predratne Sarajlije, čiji su preci generacijama živjeli na području Sarajevskog polja.

- Slobodno mogu reći da tapijom, generacijski i genetski polažemo više prava na Sarajevsko polje nego današnji stanovnici Sarajeva - naglasio je gradonačelnik Ćosić.

Ćosić je podsjetio da su Srbi na popisu stanovništva 1971. godine bili većina u Sarajevu, da bi, usljed snažnog doseljavanja iz svih djelova BiH i Srbije, na narednom popisu 1981. godine prevaga otišla u korist tadašnjih muslimana, a današnjih Bošnjaka.

- Niko nama danas nema pravo ovdje da dijeli lekcije o ulozi sarajevskih Srba i njihovom pozicioniranju na ovim prostorima - poručio je Ćosić.

Ćosić je naveo da je u federalnim medijima čitao o diskusiji vijećnika u Opštinskom vijeću Novog Sarajeva o tabli koja govori o postrojavanju boraca Vojske Republike Srpske na Vracama, koju je izvršio general Ratko Mladić, te da je jedan vijećnik rekao da će OHR-u uputiti zahtjev da ta tabla bude uklonjena.

- Ma koliko god neko bude pokušavao skinuti takve table, mi ćemo ih barem duplo više postaviti. Ne da bi nekoga nervirali, već da bi pokazali ulogu Srba na ovom području, kako u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i u daljoj prošlosti - naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je ukazao da su sarajevski Srbi mnogo stradali i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

- Treba reći koliko je Srba maltretirano i koliko je njihove imovine uništeno nakon Sarajevskog atentata, a tek koliko ih je nastradalo i odvedeno u logore i u Austrougarsku vojsku u tom periodu. Onda je došao i Drugi svjetski rat, pa onda i ovaj posljednji - ispričao je Ćosić.

Ćosić je rekao da 20. vijek period strašnog stradanja srpskog naroda, koji niko nema pravo i neće moći da izbriše.

- Mi ovim potezom ne želimo nikoga da vrijeđamo i omalovažavamo. Mi želimo da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti svoje žrtve. Mi imamo svoja prava na ovom području i ovdje želimo da živimo - zaključio je Ćosić.