latinica  ћирилица
15/04/2021 |  19:14 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

Da li je vrijeme za mirni razlaz u BiH? (VIDEO)

Dokument koji se sa navodno nepoznate adrese našao u Briselu, a govori o podjeli BiH, objavljen je u slovenačkim medijima.
Mapa - "Non-paper" (Foto:News1.mk) -
Mapa - "Non-paper" (Foto:News1.mk)

Takozvani "non pejper" nisam vidio, ali je fascinantna galama koja se podigla o tome, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić. Јa sam protiv rata, ali sam za konačan mirni razlaz u BiH, rekao je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Nepotpisan dokument i bez zaglavlja adresiran zvaničnom Briselu, objelodanjen je u slovenačkim medijima i precizno predviđa podjelu BiH, ali i pripajanje Kosova Albaniji.

Dok mediji u Sloveniji tvrde da njihov premijer, Јanez Јanša, stoji iza pošiljke poslane predsjedniku Evropske komisije, Šarlu Mišelu, Јanša to negira.

Nisam upoznat sa dokumentom, ali nastaviću da ubjeđujem Vučića da prihvati takav koncept, iako razumijem način na koji on posmatra regionalne odnose, kaže Dodik i dodaje da oni sa kojima svaki dan mora da sjedi odbijaju da uopšte govore o očiglednom unutrašnjem problemu BiH, dok im je, kaže, potpuno prihvatljivo da se Kosovo nasilno otme Srbiji.

- Treba opciju mirnog razlaza u BiH svakako staviti kao jednu od legalnih opcija u razgovoru o budućnosti. Ovdje vidim ostrašćenost u pogledu povezivanja, pa i samog Vučića i ljudi iz Srbije, nas iz Republike Srpske, kao da smo nešto strašno loše učinili, zato što se zalažemo za mir. U mojoj koncepciji toga je mirni, nije ratni razlaz - naveo je Dodik.

O inicijativi i dokumentu Aleksandar Vučić kaže da ne zna ništa, ali mu je fascinantno da se u "beogradskoj čaršiji" podigne galama ako se spomene Republika Srpska i problem koji ima u BiH, ali se zato na otvoreno zagovaranje Velike Albanije – ćuti.

Vučić je upitao zašto su druga dva člana Predsjedništva BiH progovorila o tome nakon više od mjesec dana, koliko je prošlo od posjete Boruta Pahora, predsjednika Slovenije, koji je takođe postavio pitanje o razdruživanju BiH.

Oni koji su prvo zaboravili pa se ponovo sjetili da ih je Pahor pitao o razdruživanju, danas tvrde da iza svega stoje neprijatelji BiH.

Ponovo insistiraju jedino i samo na unitarnoj BiH, ignorišući postojanje hrvatskog i srpskog pitanja.

- Oni tu nude sasvim neku drugu varijantu koja je nama bila ponuđena čak i prije nego što je rat počeo. I u ratu je nuđena. Dakle, male državice bošnjačke, ili kako oni to kažu muslimanske. Zašto spominjem to, zato što je taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje, danas nažalost na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, a u dubini duše je motivisana antiislamizmom i antisemitizmom - smatra Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva.

- Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cijenimo. Pozivam sve retrorgradne snage i u BiH i okruženju, Evropi i svijetu. Historija je učiteljica života, pa neka konačno nešto nauče iz historije - rekao je Šefik DŽaferović, bošnjački član Predsjedništva.

Dokument predviđa da se Republika Srpska pripoji Srbiji, a Kosovo Albaniji. Kada je riječ o rješavanju hrvatskog pitanja, u dokumentu se navodi da bi većina hrvatskih kantona trebalo da se pripoji Hrvatskoj, ili da dobiju poseban status kao hrvatski dio BiH.