latinica  ћирилица
06/06/2021 |  19:01 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Obilježavanje Dana Republike ponovo u centru pažnje (VIDEO)

Obilježavanje Dana Republike Srpske ponovo je u centru pažnje domaće javnosti.

Republika Srpska uvijek će slaviti 9. januar - poruka je to srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i SNSD-a.

- Svim dobronamjernim ljudima je jasno da sam odgovarao na pitanje, na nečije ideje da i Republika Srpska svoj dan slavi kada slavi svoj dan i Srbija. Ti dobronamjerni su mogli takođe da pročitaju da sam rekao da o toj ideji treba razgovarati, i da će se 9. januar uvijek slaviti u Republici Srpskoj. Niti sam rekao da ćemo Dan republike slaviti na neki drugi datum, niti je ta odluka u mojim rukama - naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a poručuje da ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, niti bilo ko drugi u Republici Srpskoj ne treba da brani Dan Republike Srpske od Dodika, koji je, kako ističe, za razliku od njih učestvovao u njenom proglašavanju.

Dodik je u intervjuu za Sputnjik rekao da su ospravanja Dana Republike Srpske 9. januara konstantna, jer je to, navodno, vjerski praznik. Taj dan će se, kaže Dodik, uvijek obilježavati, ali dodaje da je čuo za određene ideje i inicijative da se 9. januar obilježava kao krsna slava Republike, a da se Dan Republike obilježava zajedno sa Srbijom 15. februara.

- U Republici Srpskoj sve više ima inicijativa da kažemo "OK, 9. januar ćemo obilježavati kao krsnu slavu i mi ćemo to obilježavati u skladu sa našim vjerskim osjećanjima". Meni niko ne može zabraniti da ja odem u crkvu tog dana. A šta mislite za ideju, koju čujem ovih dana, da Republika Srpska utvrdi da je 15. februara Dan Republike Srpske i da je to isti dan kad i u Srbiji. Šta ćete onda reći? Evo ja mislim da je to dobra ideja - rekao je Dodik i dodao da će sa partnerima u Republici Srpskoj popričati i omogućiti da to pitanje bude riješeno.

Iako je Dodik rekao da je i o takvoj ideji potrebno razgovarati, žestoke kritike počele su odmah. Izjavu su redom oštro osudili lideri tri najveće opozicione stranke, SDS-a, PDP-a i DNS-a, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić, a SDS se oglasila i saopštenjem. Poručuju da se Dodik odrekao 9. januara, za čiju odbranu je život dalo 30.000 ljudi i za koji je na referendumu 2016. godine glasalo 99,9 odsto građana Republike Srpske, te da ovo nije prvi put da se odriče važnih simbola Srpske.

- Odricao se prvih političkih i vojnih funkcionera Republike Srpske, grba, zastave i himne. Odrekao se jasenovačke građe kao esencijalnog dokaza razmjera srpskog stradanja u Drugom svjetskom ratu. Odrekao se i Brčkog, a time i teritorijalnog integriteta Republike Srpske. Odrekao se i obespravljenih boraca i porodica koje u kolonama odlaze iz opustošene Republike Srpske i radnika popljačkanih preduzeća - saopšteno je iz SDS-a.

Nije se dugo čekalo ni na odgovor iz SNSD-a. Kažu da samo oni koji su se odrekli svog osnivača i svoje ideologije, mogu lažno da optužuju druge.

- Pravili su se mrtvi kada je Radovanu Karadžiću trebala pomoć u istinitom svjedočenju pred Haškim sudom, umjesto njih to je činio Milorad Dodik, ne strahujući za svoj politički rejting, niti se plašeći OHR-a ili Bošnjaka. Ni Karadžićevo premještanje na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju SDS nije dotaklo, i tu su se pravili mrtvi. Za jasenovačku građu, koja je trunula po podrumima institucija kojima su oni gazdovali, zainteresovali su se kada je Milorad Dodik spasio i učinio vidljivom za cijeli svijet - saopšteno je iz SNSD-a.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da su upravo funkcioneri SDS-a i PDP-a izostajali sa obilježavanja Dana Republike kad god su mogli, te da su se mnogi javno hvalili da nisu ni izašli na referndum o Danu Republike. Zbog toga je njihove kritike doživio kao licemjerne, poručivši da su i Dodikovu jučerašnju izjavu izvukli iz konteksta.

- Milorad Dodik je juče odgovarao na novinarsko pitanje i na konstataciju da stranci i Bošnjaci osporavaju 9. januar, upitao šta bi bilo i kakve bi reakcije bile kada bi prihvatili ideju nekih da obilježavamo na isti dan zajedno sa Srbijom. U nastavku je jasno naglasio da Republika Srpska nikada neće odustati od obilježavanja i proslave 9. januara - kažeKovačević.

Slično je poručio i sam Dodik, ponovivši opoziciji da niko ne treba da brani Dan Republike od njega, koji je učestvovao i u njenom proglašenju, te da nije rekao da će se Dan Republike slaviti na neki drugi datum, niti da je ta odluka u njegovim rukama. Opoziciji bi, kaže, priznao da su patriote kada bi bili spremni da Srpsku brane od velikobošnjačke politike ili međunardne okupacije. Ovako su, kaže, samo lovci na jeftine poene.