latinica  ћирилица
07/06/2021 |  19:15 ⇒ 08/06/2021 | 07:10 | Autor: RTRS

Uoči pravosnažne presude generalu Mladiću - porodica i odbrana očekuju da bude oslobođen (VIDEO)

Sutra će pred sudskim vijećem Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu biti izrečena pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

Mladić je prvostepenom presudom 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Presudu će izreći pet članova Žalbenog vijeća koje čine četvoro sudije iz Afrike i jedan iz Јamajke. Zanimljivo je da je predsjedavajući Vijeća, sudija Nujambe iz Zambije, u predmetu Tolimir izdvojila mišljenje i rat u BiH nazvala građanskim.

Glavni tužilac Serž Bramerc rekao je da se nada da će biti potvrđena prvostepena presuda koja je, podsjećamo, bila doživotni zatvor.

Odbrana i porodica generala Ratka Mladića očekuje da presuda bude oslobađajuća, ako se, kako kažu, bude postupalo na osnovu prava i dokaza, koji su izvedeni na suđenju. Sin Darko Mladić izricanje pravosnažne presude svom ocu pratiće u Hagu, uživo u prostoriji uz sudnicu. Nada se da će novo sudsko Vijeće imati mnogo više profesionalnog integriteta nego ranije.

- Sasvim je jasno da je odbrana u žalbi pokazala sve greške koje su u prvostepenom vijeću napravljene, proceduralne činjenične prirode vezane za sudsku praksu. Mnogo je toga, od čega je u nekim slučajevima dovoljno samo jedno da se predsuda poništi. Tako da mi. iz pravnih razloga. očekujemo da bude oslobađajuća presuda - izjavio je Darko Mladić.

I u Republčkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina navode da bi, po činjenicama i dokazima, konačna presuda generalu Mladiću trebala biti oslobađajuća, ali da ne ulažu u to prevelike nade.

- Između ostalog, sud je u presudi u jednoj tački presudili generala Mladića za nešto što nije bilo dio optužnice, što je pravni nonsens. Na kraju krajeva, i samo po sebi to bi trebalo da znači u najmanju ruku ponavljanje postupka - rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić.

Istog mišljenja su i u Boračkoj organizaciji Republike Srpske. Smatraju da dosadašnja praksa haškog tribunala nije bila pravedna.

- Najgore je što taj sud, ili tzv. Tribunal nije ispunio svoju ulogu - nije utvrdio istinu, nije pravedno donosio presude, a žrtve nisu dobile satisfakciju. Na jednoj strani djelomično da, ali nema budućnosti, ni ove države, ni ovog prostora koji je sazdan na lažima i izmišljotinama - istakao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Za cijelu bivšu Јugoslaviju za zločine nad Srbima optuženo je 19 lica od kojih je 50 odsto pravosnažno oslobođeno. Dok su Srbi za zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji dobili oko 1.120 godina robije. Osnovna uloga Tribunala je bila da utvrdi istinu i doprinese pomirenju i u tome nisu uspjeli, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Mi ne mislimo da je Haški tribunal bio ravnopravan i da je to mjesto pravde. On nije uspio pomiriti ljude u BiH i  donosio je različite ocjene i presude. Na žalost, praksa koja do sada važi zateće i generala koga doživljavam kao vojnika, a ne kao ratnog zločinca kako pokušavaju da ga predstave - naglasio je Dodik.

Darko Mladić ističe da se njegov otac osjeća dobro i da se raduje što će ga napokon vidjeti nakon skoro više od godinu i po dana. Holandska Vlada odobrila mu je prioritetan prolaz, kako bi u zemlju mogao da uđe bez dvonedjeljnog karantina.

Izricanje presude zakazano je za sutra u 15 časova. Čitanje presude trajaće sat vremena, a javnost će u odgođenom vremenu od pola sata moći sve to da čuje. Ta praksa je u Hagu uvedena nakon samoubistva Slobodana Praljka. Ekipa RTRS-a pratiće sve ono što se bude dešavalo uoči, tokom i poslije izricanja presude. Sve ovo moći ćete da pratite u našem Otvorenom programu.