latinica  ћирилица
09/08/2023 |  17:23 ⇒ 17:23 | Autor: sputniknews.com

Širi se nova podvarijanta korone, SZO sprema izvještaj

Novu podvarijantu virusa korona, koja se brzo širi, zdravstveni radnici prozvali su "eris", ali je poznata i kao EG.5.
Virus korona (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Virus korona (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

Prema zvaničnim procjenama, "eris" je postao najrasprostranjeniji soj u SAD, iako ne izgleda da izaziva teže simptome, ili da predstavlja neposrednu opasnost. Prema procjeni američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, ova varijanta čini približno 17 odsto svih slučajeva kovida u SAD, što ga trenutno čini dominantnim sojem.

Prema izvještaju od 22. jula, taj broj predstavlja povećanje od otprilike 12 procenata udela slučajeva EG.5 varijante među svim sojevima. Ova varijanta virusa je do sada prijavljena u nekoliko zemalja.

Varijanta EG.5 pripada porodici "omikron", koja je počela da cirkuliše krajem 2021. godine i od tada je doživjela nekoliko mutacija.

SZO priprema izvještaj

Svjetska zdravstvena organizacija trenutno prati nekoliko varijanti virusa korona, ukljkučujući i novootkrivenu varijantu EG5, koja se širi u SAD i Velikoj Britaniji, izjavio je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus.

On je upozorio da ''ostaje rizik da se pojavi opasnija varijanta koja bi mogla da izazove nagli porast slučajeva zaraze i smrti".
Dodao da će agencija danas objaviti izvještaj o procjeni rizika, prenosi Rojters.

ZSO je pored toga danas izdala set stalnih preporuka za kovid-19, u kojima je pozvala zemlje da nastave da iznose podatke o toj zarazi, prije svega o smrtnosti i da nastave da pružaju uslugu vakcinacije.