latinica  ћирилица
13/03/2024 |  07:09 ⇒ 11:01 | Autor: sputniknews.com

Putin: Zapad nemoćan pred jedinstvom ruskog naroda

Zapadne zemlje su, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, mislile da završe sa Rusijom, ali su se suočile sa nemoći pred jedinstvom ruskog naroda, stabilnošću ruskog finansijsko-ekonomskog sistema i rastućim sposobnostima Oružanih snaga, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Vladimir Putin (foto: EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Prema njegovim riječima, neke zapadne elite ne žele da imaju tako ogromnu zemlju u susjedstvu i smatraju da bi bilo bolje da je rasparčaju. Kako je naveo, zapadne zemlje su se čak obradovale nakon početka specijalne operacije i vjerovale da će uspjeti da završe sa Rusijiom uz pomoć sankcija, zapadnog oružja i ruku ukrajinskih nacionalista.

- Odatle je i nastao slogan – nanijeti strateški poraz Rusiji na bojnom polju. Ali kasnije je došlo saznanje da je to malo vjerovatno, a još kasnije – da je nemoguće. I došlo je do shvatanja da umjesto strateškog poraza se suočavaju sa nemoći. Pritom, sa nemoći, uprkos činjenici da su se oslanjali na moć svemoćnih Sjedinjenih Država. Suočili su se sa nemoći pred jedinstvom ruskog naroda, pred fundamentalnim osnovama ruskog naroda, finansijsko-ekonomskim sistemom, njegovom stabilnošću i pred rastućim sposobnostima Oružanih snaga Ruske Federacije - istakao je Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljovu za televiziju Rusija 1 i agenciju RIA Novosti.

Upitan o mogućnosti da li je moguć pošteni dogovor sa Zapadom, Putin je rekao da ne vjeruje nikome, ali da su Rusiji potrebne garancije i one moraju biti precizirane.

- Ne želim ovo da kažem, ali nikome ne vjerujem. Ali garancije su nam potrebne. I garancije moraju biti precizirane, one moraju biti one koje bi nama odgovarale, u koje ćemo povjerovati. O tome se radi - objasnio je ruski lider.

Putin je napomenuo da je "sada vjerovatno preuranjeno javno govoriti o tome šta bi to moglo da bude".

- Ali sigurno nećemo dozvoliti sebi da nas obmanu nikakvim praznim obećanjima - rekao je on.

Predsjednik je objasnio da preferira da se “"rukovodi činjenicama, a ne dobrim željama i razgovorima o tome kako se svima može vjerovati".

- Shvatate, kada donosite odluku na takvom nivou, stepen odgovornosti za posqedice donijete odluke je veoma visok. Prema tome, nećemo raditi ništa što ne odgovara interesima naše zemlje - naglasio je on.

Komentarišući protivriječnosti koje su nastale unutar zapadne zajednice, ruski predsjednik je dodao da se Rusija neće baviti raskolima na Zapadu.

- Ne namjeravamo da se bavimo raskolima, oni će to sami sjajno uraditi. Ali ćemo, nesumnjivo, nastojati da se naši interesi poštuju - rekao je predsjednik Rusije.

Ubrzavanje ruske ekonomije

Putin je dodao da odbrambena industrija ubrzava rusku ekonomiju, ali da je po tom pitanju neophodno održavati ravnotežu i razvijati proizvodnju civilnih proizvoda.

- Rashodi za odbranu ubrzavaju ekonomiju, čine je energičnijom, ali ovdje, naravno, postoje ograničenja, mi to shvatamo. To je vječno pitanje – šta je isplativije – oružje ili nafta – na to mislimo, iako ponavljam, čak i naša savremena odbrambena industrija je dobra, jer ne samo da indirektno utiče na civilnu industriju i proizvodnju, već i, koristeći inovacije potrebne za odbranu, koristi te inovacije za proizvodnju civilnih proizvoda. To je izuzetno važna stvar - ocijenio je Putin.

Šef države je rekao da za vrijeme SSSR-a "niko nije računao" troškove u sektoru odbrane i "nije težio efikasnosti".

On je podsjetio da su za vrijeme Sovjetskog Saveza rashodi za odbranu "iznosili oko 13 odsto BDP-a zemlje", dok ove godine u Rusiji iznose 6,8 odsto, prema statistici Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira. Putin je dodao da su u odnosu na prošlu godinu rashodi za odbranu porasli za 2,8 odsto, ali da takvo povećanje nije kritično.

- Potrebno je da za svaku rublju uloženu u odbrambenu industriju maksimalan povratimo uloženo - zaključio je šef države.