latinica  ћирилица
13/03/2024 |  11:51 ⇒ 14:45 | Autor: RTRS

Sindikat pravosuđa ne odustaje od svojih zahtjeva; Pregovori sa resornim ministarstom u petak (VIDEO)

Predstavnici Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvani su u petak, 15. marta, na razgovor u Ministarstvo pravde. Ne budu li njihovi zahtjevi za povećanje plate ispunjeni moguće je, kažu, da štrajk zaposlenih u pravosuđu bude i intenzivniji.
Osnovni sud Banjaluka - štrajk - Foto: RTRS
Osnovni sud Banjaluka - štrajkFoto: RTRS

Sindikat pravosuđa Republike Srpske petnesti dan je u štrajku. Kažu da neće odustati od svojih zahtjeva. Predsjednik sindikata Siniša Petrović naveo da je rješenje o minimalnom procesu rada mimo zakona, kao i predložena suspenzija za radnike koji štrajkuju.

- Svojim zahtjevima radnici se bore za svoju golu egzitenciju, za povećanje plata koje su, kad se odbije sve oko 870 KM što je u ovom trenutku zaista sramota - smatra Petrović.

Sanja Topić, koja je zaposlena u Osnovnom sudu u Banjaluci, kaže da dnevno imaju preko 1.000 zahtjeva koje treba realizovati i da su svi na čekanju dok se ne ispune uslovi. Spremni su, kaže, na pregovore sa resornim ministarstvom.

- Sud prima preko 1.000 stranaka dnevno. Nas sav posaočeka kad se sve ovo završi, a 15 dana ne raditi je zaista puno. Mi ovo nismo uradili iz ne znam kakvih razloga, naša plata je..da tražimo samo minimum - kaže Topićeva.

Foto: RTRS

Resorni ministar Miloš Bukejlović potvrdio je da su predstavnici Sindikata pravosuđa pozvani u petak na pregovore kako bi se pokušalo pronaći kompromisno rješenje.

- Ističemo da svi radnici u pravosuđu Republike Srpske rade težak i odgovoran posao, kao i da je resorno ministartvo uvijek imalo razumijevanja prema zaposlenima ali i njihovim predstavnicima u sindikatu. Obacujemo tvrdnje da se na administrativne radnike vrši pritisak u vezi sa štrajkom - poručio je Bukejlović.

Podsjećamo, tri glavna zahtjeva sindikata jesu usklađivanje procenta povećanja plata svih zaposlenih u skladu sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija, i po istom osnovnu obračunavanja pravo na regres, topli obrok i minuli rad.